Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Russulales Сем. Russulaceae Кървавочервена млечница

Кървавочервена млечница

Сем. Russulaceae

Кървавочервена млечница - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние широко дъговидна, а развита - изправена до вдлъбната (фуниевидна, с диаметър около 5 - 20 cm, бяла на цвят до жълтеникава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, вълновиден, често насечен. Кожицата е суха, бяла, гола, гладка с матов гланц, при сухо време се напуква.

Месото на гъбата е твърдо, здраво, бяло, при нараняване отделя бял, лютив, млечен сок, с остър, пиперен вкус, с приятна миризма. Млечният сок и месото на въздух не променят цвета си.

Гъбата има ламели/пластини, които леко се спускат по пънчето, гъсти, бели до жълтеникави, при нараняване отделят млечен бял сок. Спорите са безцветни, елипсовидни, с брадавичести образувания. Споровият прах е бял.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, понякога заострено в основата, голо, плътно, здраво, гладко, бяло до сиво-жълто на цвят.

Разпространение:
Расте върху почва в широколистни, по-рядко в иглолистни гори, през месеците от юни до септември.

Приложение:
Ядлива гъба. Употребява се предимно консервирана, но след специална обработка за премахване на лютивия вкус, също и сушена. Задължително кожицата се отстранява.

Според някои автори, гъбата не е годна за ядене.

Още по темата:

2.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияСнимкиСъставкиРецептиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЛайфстайлЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина