Кървавочервена млечница

Кървавочервена млечница (Lactarius semisanguifluus) представлява един от видовете диворастящи ядливи гъби от семейство Russulaceae.
Устройство на кървавочервена млечница
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна, а развита - изправена до вдлъбната (фуниевидна, с диаметър около 5-20 см, бяла на цвят до жълтеникава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, вълновиден, често насечен. Кожицата е суха, бяла, гола, гладка с матов гланц, при сухо време се напуква.
Месото на гъбата е твърдо, здраво, бяло, при нараняване отделя бял, лютив, млечен сок, с остър, пиперен вкус, с приятна миризма. Млечният сок и месото на въздух не променят цвета си.
Гъбата има ламели/пластини, които леко се спускат по пънчето, гъсти, бели до жълтеникави, при нараняване отделят млечен бял сок. Спорите са безцветни, елипсовидни, с брадавичести образувания. Споровият прах е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, понякога заострено в основата, голо, плътно, здраво, гладко, бяло до сиво-жълто на цвят.
Разпространение на кървавочервена млечница
Расте върху почва в широколистни, по-рядко в иглолистни гори, през месеците от юни до септември.
Използваема част на кървавочервена млечница
Това е ядлива гъба. Употребява се предимно консервирана, но след специална обработка за премахване на лютивия вкус, също и сушена. Задължително кожицата се отстранява.
Според някои автори, гъбата не е годна за ядене.
Химичен състав на кървавочервена млечница
Вещества установени в гъбата са: фенолни съединения, хром, арсен, кадмий, олово, живак, мед, цинк, селен; протеини, мазнини, въглехидрати.
Лечебни свойства и приложение на кървавочервена млечница
Свойства на кървавочервена млечница
- антимикробно;
- антиоксидантно;
- антибактериално;
- антигенотоксично.
Диворастящите ядливи гъби се консумират или продават широко от хората в пресен вид. Поради високия коефициент на дишане и съдържание на влага обаче, гъбите губят качеството си веднага след прибиране на реколтата. Това води до много кратък срок на годност. Поради тази причина е необходимо да се знаят най-добрите условия за съхранение, както и хранителното им съдържание. Целта на проучване е да се изследват ефектите от различни техники на обработка (сушене, консервиране и замразяване) върху химичните компоненти (сухо вещество, суров протеин, сурови мазнини, пепел и общи въглехидрати) и минералните вещества (Na, K, Mg, Ca, P, Fe, Mn, Cu и Zn) на L. semisanguifluus. Резултатите показват, че съдържанието на влага варира между 8,86% и 90,43% (w/w) в пресните, сушените, консервираните и замразените проби от гъби. Съдържанието на протеини в пробите със и без обработка е в диапазона от 1,21% и 18,53%. Съдържанието на пепел и мазнини във всички проби варира съответно от 2,79% до 5,94% и от 0,53% до 7,99%. Освен това, съдържанието на въглехидрати е между 0,85 и 58,68%. Енергийните стойности на всички проби са оценени на между 27,56-380,75 kcal/100 гр и 115,63-1608,20 kJ/100 гр. Калий (108,6-2367,4 мг 100 гр) и фосфор (37,4-182,7 мг 100 гр) са най-изобилните минерали в анализираните проби. Химичният състав на замразените проби показва най-близки резултати до пресните проби.
Резултатите от изследването показват, че L. semisanguifluus запазва високата си хранителна стойност най-вече при замразяване. Процесът на замразяване е най-добрата техника за съхранение на гъбата. Под формата на прах, след изсушаване, може да се прилага като подправка и обогатяващ компонент в много хранителни формули.
Поради своята висока хранителна стойност, ниско съдържание на мазнини и енергия, както и състав на минералните вещества, L. semisanguifluus е отлична храна, подходяща за употреба в диетата, благодарение на своите функционални съединения и други хранителни стойности. Консервираните и замразени гъби могат да се използват за приготвяне на храна в тази форма, а сушените гъби могат да се смилат като брашно и да се използват за производството на някои храни, като бисквити, крекери, хляб, юфка, снаксове и чипс, като добавка, която би помогнала за оползотворяване на хранителните му стойности.
Заглавно изображение: bjoerns, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
РАК И ДРУГИ ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ - БОРИСЛАВ ПЕЕВ - ДОКТОР БИОМАСТЕР
СУОНСЪН КОРДИЦЕПС капсули 600 мг * 120
ПРОМОНАУ ФУДС БЕТА ГЛЮКАН капсули 100 мг * 90
МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY
СОЛГАР РЕЙШИ ШИЙТАКЕ МEЙТАКЕ капсули * 50
Библиография
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9864295/
https://www.researchgate.net/publication/366009841_Impacts_of_Different_Processing_Techniques_on_Chemical_and_Mineral_Components_of_Wild-Grown_Edible_Mushroom_Lactarius_semisanguifluus_R_Heim_LeclairImpacts_of_Different_Processing_Techniques_on_Chemic
https://www.researchgate.net/publication/237977860_Antimicrobial_Activity_of_Some_Lactarius_Species
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35591784/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157521000594
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287394.2022.2075502
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Russulales
- Сем. Russulaceae
- Псилоцибин
- Пейот
- Херициум, Игловиден корал, Лъвска грива
- Обикновена смръчкула
- Червена мухоморка
- Латинка
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
- Царска печурка
- Сребърни ушички
- Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
Коментари към Кървавочервена млечница