Кървавочервена млечница

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние широко дъговидна, а развита - изправена до вдлъбната (фуниевидна, с диаметър около 5 - 20 cm, бяла на цвят до жълтеникава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, вълновиден, често насечен. Кожицата е суха, бяла, гола, гладка с матов гланц, при сухо време се напуква.
Месото на гъбата е твърдо, здраво, бяло, при нараняване отделя бял, лютив, млечен сок, с остър, пиперен вкус, с приятна миризма. Млечният сок и месото на въздух не променят цвета си.
Гъбата има ламели/пластини, които леко се спускат по пънчето, гъсти, бели до жълтеникави, при нараняване отделят млечен бял сок. Спорите са безцветни, елипсовидни, с брадавичести образувания. Споровият прах е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, понякога заострено в основата, голо, плътно, здраво, гладко, бяло до сиво-жълто на цвят.
Разпространение:
Расте върху почва в широколистни, по-рядко в иглолистни гори, през месеците от юни до септември.
Приложение:
Ядлива гъба. Употребява се предимно консервирана, но след специална обработка за премахване на лютивия вкус, също и сушена. Задължително кожицата се отстранява.
Според някои автори, гъбата не е годна за ядене.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
Безплатна доставка за България!ХЕРИЦИУМ капсули * 60 DOCTOR NATURE
МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY
РАК И ДРУГИ ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ - БОРИСЛАВ ПЕЕВ - ДОКТОР БИОМАСТЕР
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Russulales
- Сем. Russulaceae
- Латинка
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
- Бели сушени гъби
- Русула (червена гъба)
- Съставка в магическите гъби може да помага при психични разстройства
- Салата от пържени гъби с шунка и рукола
- Нормализирайте кръвната захар и холестерола с гъби чага
- Псилоцибин
- Свински пържоли с гъби и лук на тиган
- Сос от крема сирене с гъби и спанак
Коментари към Кървавочервена млечница