Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Vitales Сем. Vitaceae Грозде, лоза

Грозде, лоза

Сем. Vitaceae

Грозде, лоза - изображение

Грозде (Vitis vinifera) предстaвлява многогодишно лиановидно растение. Принадлежи към семейство Лозови (Vitaceae). Желаната форма на културната лоза се постига с подходяща резитба. Друго нейно много популярно име е лоза. Създадени са множество гроздови сортове. Всички от познатите винени сортове принадлежат към вида Vitis vinifera.

Устройство на грозде

 

Лозата достига до 35 метра височина. Стъблото и клоните й са покрити от кора под формата на надлъжни ленти, които лесно се белят и отстраняват от тях.

 

 

 

Листата й са разположени по единично на сравнително дълги дръжки. Имат форма на длан, триделни с нарязани ръбове, дълги и широки от 5 до 20 см.

 

 

 

 

Съцветията на лозата са гроздовидни, разположени на средни по дължина дръжки, състоящи се от множество малки зеленикаво-бели цветчета. На тяхно място впоследствие се развиват плодовете грозде.

 

 

 

Плодовете на растението се състоят от множество зърна, събрани в грозд. Цветът на плода варира в широки граници в зависимост от сорта грозде - белезникаво-зелен, жълтеникав, розов, лилав, тъмно синьо-червен и други. Големината им е от 6 мм до 3 см.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родният ареал на разпространение на лозата е Средиземноморския регион, Централна Европа и Югозападна Азия, от Мароко и Португалия на север до южната част на Германия и на изток до Северен Иран. Oтглежда се на всички континенти с изключение на Антарктида, и във всички големи винарски райони на света.

лозов масивЛозата е култивирана за пръв път преди около 6000 години в пределите на Египет и Месопотамия. Най-добра за винопроизводство е географската ширина на разпространение на вида между 30-ти и 50-ти паралел северна и южна ширина. 

В момента има между 5 000 и 10 000 сортa на Vitis vinifera, макар и само малко от тях подходящи за производство на вино и пряка консумация.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плодове;
  • цветове;
  • лозови пръчки;

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • захари (до 25 % гроздова захар);
  • минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и пр.);
  • микроелементи (мед, йод, арсен, цинк, силиций, манган);
  • витамини (група В, Р, С), органични киселини, пектин, дъбилни вещества и багрила;
  • феноли;
  • стилбеноиди;
  • танин;
  • хидроксиканелена киселина;
  • антоцианини - цианидин-3-О-глюкозид, делфинидин-3-О-глюкозид, малвидин-3-О-глюкозид, петунидин-3-О-глюкозид, пеонидин-3-О-глюкозид;
  • изопреноидни монотерпени;
  • каротеноиди.

гроздеКаротеноидите произвежда летливи фрагменти, C13-норизопреноидите. Това са силно ароматни съединения, като бета-йонон (аромат на виола), дамасценон (аромат на екзотични плодове), бета-дамасцон (аромат на роза) и бета-йонол (аромат на цветя и плодове). Тетрахидро-бета-карболини са индол алкалоиди, срещащи се в гроздето, допринасящи за антиоксидантната му сила. Мелатонинът е алкалоид, който също е идентифициран в гроздето.

Какво съдържат отделните части на гроздовия плод:

  • кожа – танини, багрилни вещества, ароматни вещества;
  • семки – танини, мазнини, горчиви вещества;
  • пулпа (месо) – захар, плодова киселина, вода, минерали, ароматни вещества.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Хранителната и медицинската стойност на гроздето са изключително високи, затова то се отглежда от хилядолетия. След ферментация плодовете му се използват за производството на алкохолни напитки.

Свойства на гроздето и заболявания, при които се употребява:

лоза

  • диетично и лечебно действие;
  • подобрява обменните процеси и пречиства организма;
  • подобрява функцията на стомашно-чревния тракт;
  • диуретичен ефект;
  • повлиява констипации (запек);
  • използва се при заболявания на стомаха - язва, гастрит;
  • пикочогонен ефект - "промива" бъбреците;
  • повлиява анемията;
  • при чернодробни заболявания;
  • приложение при нервни разстройства;
  • срещу сърдечни заболявания;
  • повлиява хронични заболявания на половите органи;
  • повлиява атеросклероза и високо кръвно налягане;
  • стимулира отделянето на токсини от организма.

Европейските народни лечители използват сока от грозде при лечение на кожни лезии и очни заболявания. Други използват листата за спиране на кървене, болки и възпаление на хемороиди. Неузрелите гроздове са използвани за лечение на болки в гърлото, а стафиди са консумирани при туберкулоза, запек и жажда. Зрелите гроздове са бизползвани за лечение на рак, холера, едра шарка, гадене, кожни и очни инфекции, както и заболявания на черния дроб и бъбреците.

Начини на приложение на гроздето:

  • външно - промивка и капки при възпалени очи (под лекарски контрол само!);
  • вътрешно - чай от цвета;
  • в козметичната индустрия - в състава на кремове и маски;
  • в хранителната индустрия - за директна консумация в свежо състояние или под формата на стафиди; за производство на вино; в състава на напитки.

Листата от лоза се използват при готвенето на ястие от агнешко, свинско или говеждо месо, с ориз и лук в традиционна балканска рецепта. Подлежат на консервиране.

Интересно за лозата:

Лозата е изобразена на обратната страна на хърватската 2-лика монета, сечена от 1993 година до настоящето.

традиция с гроздеУпотребата на гроздето датира от епохата на неолита. От миналото полученото от него вино се нарича "Питието на Боговете". През 1996 г. в днешен Северен Иран са открити стари буркани за съхранение на вино на 7000 години. Подобни открития показват, че населението на Месопотамия и древните египтяни имали лозови насаждения и винопроизводствени умения. Гръцките философи възхвалявали лечебните свойства на гроздето и полученото от него вино. Отглеждането на Vitis vinifera и производството на вино в Китай, започва по времето на династията Хан през 2 век, с вноса на добитък от Ta-юана. Преди това за производството на вино са били използвани диви лози, наричани още "планински".

Днес получаването на питиета и употребата на грозде в кулинарията са известни на всички ни. Предпочитанията към начина и формата му на консумиране са личен избор.

Създадени са безсеменни сортове грозде, които да се харесват на потребителите. Но изследователи са открили, че много от най-полезните свойства на гроздето, всъщност идват от семената му, благодарение на тяхното богато фитохимично съдържание.

3.5, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАнатомияОрганизацииХранене при...ЗаведенияНовиниКлинични пътекиДиетиМедицински изследванияАлтернативна медицинаСпециалистиХрани и ястияИсторияЛайфстайлРецептиНормативни актовеСпортСнимкиНаправления в медицинатаСоциални грижиАнкетиЕ-тата в хранитеПроизводителиИнтервютаСъставкиТестове