Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Vitales Сем. Vitaceae Грозде, лоза

Грозде, лоза

Сем. Vitaceae

Грозде, лоза - изображение

Грозде (Vitis vinifera) предстaвлява многогодишно лиановидно растение. Принадлежи към семейство Лозови (Vitaceae). Желаната форма на културната лоза се постига с подходяща резитба. Друго нейно много популярно име е лоза. Създадени са множество гроздови сортове. Всички от познатите винени сортове принадлежат към вида Vitis vinifera.

Устройство на грозде

 

Лозата достига до 35 метра височина. Стъблото и клоните й са покрити от кора под формата на надлъжни ленти, които лесно се белят и отстраняват от тях.

 

 

 

Листата й са разположени по единично на сравнително дълги дръжки. Имат форма на длан, триделни с нарязани ръбове, дълги и широки от 5 до 20 см.

 

 

 

 

Съцветията на лозата са гроздовидни, разположени на средни по дължина дръжки, състоящи се от множество малки зеленикаво-бели цветчета. На тяхно място впоследствие се развиват плодовете грозде.

 

 

 

Плодовете на растението се състоят от множество зърна, събрани в грозд. Цветът на плода варира в широки граници в зависимост от сорта грозде - белезникаво-зелен, жълтеникав, розов, лилав, тъмно синьо-червен и други. Големината им е от 6 мм до 3 см.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родният ареал на лозата е Средиземноморския регион, Централна Европа и Югозападна Азия, от Мароко и Португалия на север до южната част на Германия и на изток до Северен Иран. Oтглежда се на всички континенти с изключение на Антарктида, и във всички големи винарски райони на света.

Тя е култивирана за пръв път преди около 6000 години в пределите на Египет и Месопотамия. Най-добра за винопроизводство е географската ширина на разпространение на вида между 30-ти и 50-ти паралел северна и южна ширина. 

В момента има между 5 000 и 10 000 сортa на Vitis vinifera, макар и само малко от тях подходящи за производство на вино и пряка консумация.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плодове;
  • цветове;
  • лозови пръчки;

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • захари (до 25 % гроздова захар);
  • минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и пр.);
  • микроелементи (мед, йод, арсен, цинк, силиций, манган);
  • витамини (група В, Р, С), органични киселини, пектин, дъбилни вещества и багрила;
  • феноли;
  • стилбеноиди;
  • танин;
  • хидроксиканелена киселина;
  • антоцианини - цианидин-3-О-глюкозид, делфинидин-3-О-глюкозид, малвидин-3-О-глюкозид, петунидин-3-О-глюкозид, пеонидин-3-О-глюкозид;
  • изопреноидни монотерпени;
  • каротеноиди.

Каротеноидите произвежда летливи фрагменти, C13-норизопреноидите. Това са силно ароматни съединения, като бета-йонон (аромат на виола), дамасценон (аромат на екзотични плодове), бета-дамасцон (аромат на роза) и бета-йонол (аромат на цветя и плодове). Тетрахидро-бета-карболини са индол алкалоиди, срещащи се в гроздето, допринасящи за антиоксидантната му сила. Мелатонинът е алкалоид, който също е идентифициран в гроздето.

Какво съдържат отделните части на гроздовия плод:

  • кожа – танини, багрилни вещества, ароматни вещества;
  • семки – танини, мазнини, горчиви вещества;
  • пулпа (месо) – захар, плодова киселина, вода, минерали, ароматни вещества.

ДЕЙСТВИЕ:

  • диетично и лечебно действие;
  • подобрява обменните процеси и пречиства организма;
  • подобрява функцията на стомашно-чревния тракт;
  • диуретичен ефект;
  • повлиява констипации (запек);
  • използва се при заболявания на стомаха - язва, гастрит;
  • пикочогонен ефект - "промива" бъбреците;
  • повлиява анемията;
  • при чернодробни заболявания;
  • приложение при нервни разстройства;
  • срещу сърдечни заболявания;
  • повлиява хронични заболявания на половите органи;
  • повлиява атеросклероза и високо кръвно налягане;
  • стимулира отделянето на токсини от организма;

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Хранителната и медицинската стойност на гроздето са изключително високи, затова то се отглежда от хилядолетия. След ферментация плодовете се използват за производството на алкохолни напитки.

Употребата на гроздето датират от епохата на неолита. През 1996 г. в днешен Северен Иран са открити стари буркани за съхранение на вино на 7000 години. Подобни открития показват, че населението на Месопотамия и древните египтяни имали лозови насаждения и винопроизводствени умения. Гръцките философи възхвалявали лечебните свойства на гроздето и полученото от него вино. Отглеждането на Vitis vinifera и производството на вино в Китай, започва по времето на династията Хан през 2 век, с вноса на добитък от Ta-юана. Преди това за производството на вино са били използвани диви лози, наричани още "планински".

Европейските народни лечители използват сока от грозде при лечение на кожни лезии и очни заболявания. Други използват листата за спиране на кървене, болки и възпаление на хемороиди. Неузрелите гроздове са били използвани за лечение на болки в гърлото, а стафиди са консумирани при туберкулоза, запек и жажда. Зрелите гроздове са били използвани за лечение на рак, холера, едра шарка, гадене, кожни и очни инфекции, както и заболявания на черния дроб и бъбреците.

Създадени са безсеменни сортове грозде, които да се харесват на потребителите. Но изследователи са открили, че много от най-полезните свойства на гроздето, всъщност идват от семената му, благодарение на тяхното богато фитохимично съдържание.

Листата от лоза се използват при готвенето на ястие от агнешко, свинско или говеждо месо, с ориз и лук в традиционна балканска рецепта. Подлежат на консервиране.

Начини на приложение на гроздето:

  • външно - промивка и капки при възпалени очи (под лекарски контрол само!);
  • вътрешно - чай от цвета;
  • в козметичната индустрия - в състава на кремове и маски;
  • в хранителната индустрия - за директна консумация в свежо състояние или под формата на стафиди; за производство на вино; в състава на напитки.

Лозата е изобразена на обратната страна на хърватската 2-лика монета, сечена от 1993 година до настоящето.

3.5, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАнатомияОрганизацииХранене при...ЗаведенияНовиниКлинични пътекиДиетиМедицински изследванияАлтернативна медицинаСпециалистиХрани и ястияИсторияЛайфстайлРецептиНормативни актовеСпортСнимкиНаправления в медицинатаСоциални грижиАнкетиЕ-тата в хранитеПроизводителиИнтервютаСъставкиТестове