Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Симптоми, свързани с мозъка

Симптоми, свързани с мозъка

Симптоми, свързани с мозъка: това са признаци, които се появяват вследствие нарушение на мозъчната функция. Симптомите при по-леки мозъчни нарушения могат да включват главоболие, световъртеж, умора, загуба на паметта, объркване, шум в ушите, чувствителност към светлина, гадене с или без повръщане. В допълнение към тези симптоми при по-тежки мозъчни увреждания могат да се наблюдават разширяване на зениците, слабост, изтръпване, промени в поведението, непоследователна реч, мускулни потрепвания, мускулни спазми и припадъци. Признаците варират в зависимост от степента на травмата и мозъчното увреждане.

Симптомите, свързани с мозъка може да настъпят в резултат на:

  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - нараняване на главата, алкохолизъм.
  • Болести на органите на кръвообращението - вътремозъчен кръвоизлив, инсулт, субдурален хематом, екстрадурален хематом.
  • Болести на нервната система - хидроцефалия, множествена склероза, наследствена атаксия, атаксия на Фридрайх (Fredrich's ataxia), мозъчен оток.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - заболявания на хипофизата, заболявания на щитовидната жлеза.
  • Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - вроден дефицит на фактор XIII, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, сърповидно-клетъчна анемия, нарушения в кръвосъсирването, болест на фон Вилебранд, хемофилия.
  • Инфекциозни и паразитни болести - болест на Кройцфелд-Якоб (Creutzfeldt-Jakob disease).
  • Новообразувания - глиом, хемангиобластом, паранеопластични заболявания, метастазирал тумор в мозъка, левкемия.
  • Вродени аномалии на системата на кръвообращение - артериовенозни аномалии на мозъчните съдове, вродени аномалии на сърцето.
2.9, 19 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (91)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Симптоми, свързани с мозъка

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА