Дисгеузия
› Симптоми
› Диагноза
› Лечение
Въведение
Поява на дисгеузия представлява състояние, което се характеризира с усещане за променен вкус в устата. Храните водят до усещане за метален или необичайно променен вкус. Дисгеузията често се свързва с агеузия, което е пълна липса на вкус и хипогеузия - намалена вкусова чувствителност. Това състояние може да бъде вторичен процес при различни патологични процеси или може да бъде основен симптом. Обикновено не представлява опасност за здравето. Диагностицирането се извършва чрез снемане на анамнеза от пациента и физикален преглед. Лечението е насочено към справяне с основното заболяване.
Появата на дисгеузия може да се дължи на:
- Фактори, влияещи върху здравното състояние - химиотерапия.
- Инфекциозни и паразитни болести - кандидозен стоматит, грип, хепатит.
- Болести на дихателната система - синузит, фарингит, тонзилит.
- Болести на ухото и мастоидния израстък - отит.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - недостиг на цинк, мед, захарен диабет
- Генетични заболявания- муковисцидоза (кистозна фиброза)
- Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - синдром на Сьогрен (Sjogren's syndrome).
- Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - травма на понса, таламуса и средния мозък, отравяне с олово, живак.
- Болести на храносмилателната система - гастроезофагеална рефлуксна болест, пародонтит, болест на Крон (Crohn's disease).
- Симптоми, признаци и отклонения от нормата - уремия.
- Психични и поведенчески разстройства - депресия.
- Болести на нервната система - множествена склероза, парализа на лицевия нерв.
- Други - след прием на някои лекарства (албутерол, зопиклон, азеластин и емедастин, литиев карбонат, тетрациклини, пенициламин, каптоприл, метронидазол, хлорхексидин, амлодипин).
Физиология на вкусовото усещане
Усещането за вкус се осъществява от вкусовите рецептори. Те са разположени по повърхността на езика във вкусовите луковици. Луковиците се разполагат във вкусовите брадавици.Рецепторите могат да разпознават сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Има три основни вида вкусови брадавици:
Papillae fungiformers- гъбовидни папили
Papillae circumvalattae- жлебовидни папили
Papillae foliatae- листовидни папили
» Вижте повече по темата: Вкусови лигавици и вкусови рецептори
По-чести причини:
Физиологично с възрастта
С напредване на възрастта на хората може да се проявят физиологични промени във всички усещания. Промяната във вкуса се дължи на намален брой вкусови рецептори и промяна в съществуващите такива. Фактори като намалена продукция на слюнка, прием на много лекарства, хронични заболявания, хранителни дефицити, затруднено поддържане на орална хигиена и по-чести инфекции при възрастните също са причини за развиване на промяна във вкусовите усещания с напредване на възрастта.
Медикаменти
Приема на определени медикаменти може да е една от основните причини за дисгеузия. Някои от лекарствата може да доведат до промяна в трансмитерите, участващи във вкусовото възприемане, производството на слюнка в устата, отделянето на храносмилателни сокове в стомаха, повишен киселинен рефлукс, усвояването на минерали от храната и други.
Някои от медикаментите водещи до дисгеузия:
- антибиотици
- антидепресанти
- химиотерапевтици
- инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ inhibitors)
- диуретици
Бременност
Дисгеузията е често срещан симптом при бременност. Този период е съпроводен от промяна в нивата на хормоните в женското тяло. Повишените количества естроген и прогестерон водят до промяна във вкусовите усещания и обонянието. Обикновено се появява в първия триместър на бременноста, заедно с гадене, повръщане и киселинен рефлукс, които допълнително водят до промяна във вкусовете. Новите нива на хормони води и до различен състав на слюнката- тя става по-киселинна. Някои от добавките, които се приемат по време на бременност може допълнително да доведат до променени вкусови възприятия.
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Киселинен рефлукс, познат още като гастроезофагиален рефлукс е състояние при което част от стомашната киселина се връща към хранопровода и води до усещане за парене в областта. Може да бъде засегната и лигавицата на хранопровода. Рефлуксът е честа причина за промяна на вкуса.
Някои от възможните симптоми при киселинен рефлукса са:
- Парене в областта на гърдите
- Трудно преглъщане
- Усещане за бучка в гърлото
- Дрезгавост на гласа
- Дисгеузия
» Вижте повече по темата: Гастроезофагеална реглуксна болест МКБ К21

Изображение: freepik.com
Ксеростомия
Ксеростомията представлява усещане за сухота в устата, поради намалено слюнкоотделяне. Сухота в устата може да се прояви поради дехидратирани или тревожност. Възможни усложнения са лош дъх, увреждане на зъбния емайл, повишен риск от кариеси. Поради липсата на слюнка в устата храната не се разгражда до нужната степен и вкусовите рецептори не могат да изпълняват правилно своята функция. Наличната слюнка е гъста и концентрирана на соли, което допълнително води до промяна във вкусовите усещания.
Някои от възможните причини за ксеростомия са:
- дехидратация
- прием на определени медикаменти
- дишане през уста
- сърдечна недостатъчност
- увреждане на слюнчените жлези
- диабет
- синдром на Сьогрен
Симптомите, които е възможно да има при ксеростомия са:
- лош дъх
- сух език
- дисгеузия
- сгъстяване на слюнката
- дрезгавост на гласа
- разранени и напукани устни
- болки в гърлото
» Повече по темата: Сухота в устата
Инфекции
Дисгеузията е характерен симптом при вирусните инфекции, особено при COVID-19. Инфекциите водят до увреждат се вкусовите рецептори и възпаление на дихателната система. Обикновено нарушенията във вкусовото възприемане са придружени от промени в обонянието. Лечението обикновено е симптоматично и с отминаването на инфекцията се облекчават и симптомите.
Лечение на рак
Дисгеузията може да се появи като страничен симптом при лечението на рак, което включва химиотерапия и лъчетерапия. Обикновено е свързано с лечение на рак на главата или шията. Възниква в резултат на увреждане на вкусовите рецептори, слюнчените жлези и лигавицата на устата от химиотерапевтиците и радиацията. Тази промяна във вкуса може да доведе и до последваща липса на апетит и промени в хранителните навици, което води до загуба на тегло.
Симптоми
Дисгеузията може да се прояви като самостоятелен симптом. Възможно е и да има други разнообразни оплаквания, в зависимост от подлежащата причина. Най-честите симптоми включват:
- Постоянен метален или горчив привкус
- Пълна загуба на вкус- агеузия
- Сухота в устата- ксеростомия
- Загуба на апетит
- Храните, които са характерно сладки или солени, не се усещат като сладки или солени
- Храните, които преди са били вкусни, сега се усещат неприятни или дори развалени
- Неприятен вкус в устата си, въпреки че не е консумирана храна
- Промени в обонянието
- Гадене
Диагностика
Диагностицирането на симптома дисгеузия основно се извършва чрез снемане на анамнеза на пациента. Важно е да уточни при какви условия се появяват симптомите, какви медикаменти се приемат, дали пациента страда от заболявания. Възможно е да се проведе и физикален преглед.
Допълнителни изследвания:
- Тестове за праг на вкуса- в кой момент започват да се откриват промени във вкуса на храната
- Лабораторни кръвни изследвания на нивата кръвна захар, при съмнения за диабет
- Лабораторни кръвни тестове за нива на цинк, желязо, витамин В12
- Ултразвуково изследване на слюнчените жлези
- Обонятелни тестове- промени във възприемането на миризми, може да повлияе на вкуса
Лечение
Лечението на дисгеузия се извършва спрямо основния причинител на състоянието. Трябва да се определи дали наличието на този симптом е физиологично или патологично. Когато дисгеузията е физиологична не се налага специфично лечение. Промените във вкуса варират силно по тежест и са специфични за всеки човек.
- При медикаменти- когато приема на определени медикаменти води до дисгеузия е възможно медицинския специалист да назначи прекратяване на приема на този препарат или замяната му с алтернативно лекарство.
- При инфекции- лечение на конкретната инфекция.
- При дефицити- прием на добавки с цинк, желязо, витамин В12 и фолиева киселина.
- При ГЕРБ- медикаменти, които са инхибитори на протонната помпа и водят до намалено отделяне на солна киселина в стомаха. Това са омепразол, пантопразол.
Превенция
Превенцията на дисгеузия не е винаги възможна. Спазването на определени неща, може да доведе до понижаване на риска от развитие на симптома:
- Поддържане на добра орална хигиена
- Ограничаване или спиране на пушенето
- Прием на добавки с цинк
- Прием на селен или амифостин по време на лъчетерапия
- Добавяне на подправки към храните
- Прием на по-малко храни, които имат горчив или метален вкус
- Прием на оптимални количества течности
- Намаляване на стреса в ежедневието
- Лекуване на съществуващи заболявания
Коментари към Дисгеузия