Повишен риск от рак на хранопровода
Повишеният риск от рак на хранопровода представлява състояние, при което съществуват предразполагащи причини и фактори, поради които е твърде възможно развитието на рак на хранопровода.
Повишеният риск от рак на хранопровода се наблюдава при алкохолизъм, гастроезофагеална рефлуксна болес, тютюнопушене, хранопровод на Барет (Barrett's oesophagus), синдром на Хауъл-Евънс (Howell Evans syndrome), тилоза - езофагеална карцинома, ахалазия, стеснение на хранопровода, прием на дразнещи храни и напитки, рак на гърлото, употреба на тютюневи изделия, напредване на възраст, пол, затлъстяване, диабет, развитие на рак в съседни на хранопровода тъкани, в храносмилателната система, гърлото и главата, излагане на отровни вещества, радиация и др.
Синдромът на Хауъл-Евънс се характеризира с удебеляване на кожата на дланите и стъпалата, както и повишен риск от развитие на рак на хранопровода, който се увеличава с възрастта. Състоянието се унаследява по автозомно доминантен начин.
При синдромът на Хауъл-Евънс се наблюдават следните признаци: уплътняване на кожата на стъпалата, уплътняване на кожата на дланите, повишен риск от рак на хранопровода, левкоплакия - бели петна вътре в устата.
Коментари към Повишен риск от рак на хранопровода