Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Менопауза

Менопауза

Менопауза: необратим физиологичен процес от живота на всяка жена, свързан с репродуктивната система и процеса на стареене. Тя бележи края на способността на жената да има деца и се характеризира с липса на менструално кръвотечение. Менопаузата не настъпва изведнъж. Преходът към нея се характеризира с хормонални промени и клинични симптоми, които продължават известен период от време. Периодът на преход е известен като климактериум или перименопауза.

По медицинска дефиниция менопаузата представлява диагностицирането на аменорея (липса на менструация) във времето, което настъпва една година след последната менструация и се характеризира с безброй симптоми, които включват промени от вазомоторен, пикочо-полов, хормонален характер, промени в настроението, обичайните интереси, либидото (сексуалното желание) и други.

Обикновено първите прояви на менопаузата започват в средата на четиридесетте години, но могат да настъпят и към петдесет годишна възраст.

Симптомите за навлизане в менопауза могат да включват усещането за обливане от горещи вълни, безсъние, наддаване на тегло и подуване на корема, чести промени в настроението, нередовна менструация, болка в гърдите, депресия, главоболие и други. Половите органи на жена в репродуктивна възраст значително се различават по външен вид от тези на жена, която е в менопауза. Със загубата на естроген, влагалищния епител става по-червен, тъй като епителният слой изтънява и капилярите прозират. По-късно, тъй като на влагалищния епител допълнително атрофира, повърхността избледнява. Установява се понижаване на рН на урината, което води до промяна в бактериална флора. Възможна е появата на сърбеж и изтичане на секрети с неприятна миризма. Вагиналните бразди се изглаждат и стената на влагалището става по-гладка. Често настъпва диспареуния (болезнен полов контакт), което води до сексуално въздържание при жените, ако не бъдат взети мерки. Размерите на матката намаляват. С настъпването на менопаузата риска от заболявания като ендометриозата и аденомиозата намалява. Яйчниците също намаляват своите размери.

За по-възрастните жени, поради отслабване на мускулния тонус в областта на таза, може да се наблюдава пролапс (смъкване, изпадане) на органите в областта - влагалище, матка, ректоцеле (провисване на правото черво), цистоцеле и други.
Други симптоми за настъпването в менопауза могат да бъдат инконтиненцията (незадържането, изпускането) на урина, загуба на еластичността на кожата, намаляване на костната минерална плътност, нарушен сън.

Менопаузата може да настъпи преждевременно в резултат на:

  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - захарен диабет, хипергонадотропна яйчникова недостатъчност.
  • Новообразувания - рак на пикочния мехур.
  •  Фактори, влияещи върху здравното състояние - тютюнопушене.
  • Други - синдром остеосклероза-ихтиоза-преждевременна яйчникова недостатъчност, синдром полиневропатия-умствена изостаналост-акромикрия-преждевременна менопауза, автоименен оофорит.

Поставянето на диагнозата започва с вземане на обстойна анамнеза, включително симптоми и извършване на медицински преглед. По време на прегледа се проверява за аномалии на половите органи и структури, чрез палпация и оглеждане с помощта на инструмент наречен вагинален спекулум. Обикновено се вземат проби от шийката на матката (цитонамазка). Тестове подпомагащи диагностиката - кръвен тест за нивата на фоликулостимулиращ хормон и естрадиол.

При навлизането в менопауза могат да се използва така нареченето хормонално-заместително лечение с нискодозирани хормонални продукти. Под формата на таблетки те се приемат по определена схема. Известно е, че хормонално-заместителна терапия не е подходяща за всяка жена и използването и трябва да бъде разрешено от лекар специалист.

За да бъдат облекчени и дори предотвратени симптомите на менопаузата могат да се вземат определени мерки. Усещането за обливане от горещи вълни може да се намали, чрез редовни физически упражнения. Намаляването на влагалищния дискомфорт се постига чрез използване на лубриканти и овлажняващи кремчета. Нарушенията в съня може да се избегнат като се намали употребата на кофеин и се пропусне следобедния сън. Подсилването на тазовото дъно може да се извърши чрез упражнения за мускулите на таза (упражнения на Кегел).

3.0, 13 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (6)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Менопауза

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА