Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Зрителни проблеми

Зрителни проблеми

Зрителни проблеми: всяка промяна в способността да се вижда ясно и цветно. Зрителните проблеми включват замъглено зрение, двойно виждане, виждане на плаващи предмети, тъмни петна или мътнини, намаляване на зрителната острота или загуба на зрението.

Зрителните проблеми могат да се появят в едното или двете очи. Зрителните проблеми могат да се дължат на нарушение, което засяга самите очи или условие и заболяване, което засяга цялото тяло (диабет, хипертония).

Често зрителните проблеми се касаят до грешки в рефракцията. С термина миопия се означава късогледство, хиперметропия- далекогледство, пресбиопия- свързано с напредването на възрастта далекогледство. Тези състояния лесно и успешно се коригират с очила или контактни лещи.
Друга често срещана и лесно коригираща се промяна в зрението е катарактата (перде на окото). Характеризира се с постепенната загуба на прозрачността на лещата.

Зрителните проблеми могат да се съпровождат и от други симптоми като сухота в очите, повишена чувствителност към светлина, сълзене, зачервяване на очите и сърбеж.

Зрителните проблеми могат да се дължат на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, мигрена, увеит, ирит, глаукома, отлепване на ретината, оптичен неврит, травма на главата, припадък, хипертония и други.

2.8, 6 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Зрителни проблеми

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА