Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Патология Обща патология Морфология на съединителна тъкан Гликопротеини

Гликопротеини

от 26 дек 2011г., обновено на 10 май 2022г.
Автор: д-р Теодора Тотева-Петкова
Гликопротеини - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Гликопротеините са протеини, които съдържат ковалентно прикрепени захарни остатъци. Хидрофилните и полярните характеристики на захарите могат драматично да променят химическите характеристики на протеина, към който са прикрепени. Добавянето на захари често се изисква, за да функционира правилно гликопротеинът и достигне до крайното му местоназначение в клетката или в организма. Гликопротеините често присъстват на повърхността на клетките, където функционират като мембранни протеини или като част от извънклетъчния матрикс. Тези гликопротеини на клетъчната повърхност играят критична роля в клетъчните взаимодействия и механизмите на инфекция от бактерии и вируси.

Съществуват три вида гликопротеини, базирани на тяхната структура и механизма на синтеза: N-свързани гликопротеини, О- свързани гликопротеини и неензимни гликозилирани гликопротеини.

N-свързаните гликопротеини се синтезират и модифицират в два мембранно-свързани органели в клетката, грубия ендоплазматичен ретикулум и апарата на Голджи. Протеиновият компонент на гликопротеина се сглобява на повърхността на грубия ендоплазмен ретикулум чрез последователно добавяне на аминокиселини, създавайки линеен полимер от аминокиселини, наречен полипептид. Двадесет различни аминокиселини могат да бъдат използвани за синтеза на полипептиди. Специфичният ред на аминокиселините в полипептида е критичен за неговата функция и се отнася до аминокиселинната последователност. Една от двадесетте аминокиселини, използвани за синтеза на полипептиди, аспарагин, е от съществено значение за синтеза на N-свързани гликопротеини.

N-свързаните гликопротеини имат въглехидрати, прикрепени към страничната верига на аспарагиновите остатъци в полипептида. Въглехидратите винаги се намират в аминокиселинни секвенции, където аспарагинът е последван от друга аминокиселина и след това серинов или треонинов остатък. Въглехидратът не е прикрепен към полипептида една захар в даден момент. По-скоро голям ароматен въглехидрат, съдържащ четиринадесет или повече захарни остатъка, е прикрепен към аспарагина, тъй като протеинът се транслира в грубия ендоплазмен ретикулум. След това въглехидратът на гликопротеина се модифицира от ензими, които отстраняват някои захари и прикрепят други, тъй като новообразуваният гликопротеин се движи от грубо ендоплазмения ретикулум до апарата Голджи и други места в клетката. Много N-свързани гликопротеини в крайна сметка стават част от клетъчната мембрана или се секретират от клетката.

О-свързаните гликопротеини обикновено се синтезират чрез добавяне на захарни остатъци към хидроксилната странична верига на серинови или треонинови остатъци в полипептиди в апарата на Голджи. За разлика от N-свързаните гликопротеини, О-свързаните гликопротеини се синтезират чрез добавяне на единичен захарен остатък в даден момент. Много О-свързани гликопротеини се секретират от клетката, за да станат част от извънклетъчния матрикс, която го заобикаля.

Не ензимното гликозилиране или гликация създава гликопротеини чрез химично добавяне на захари към полипептиди. Тъй като този тип гликозилиране е неензимен, факторите, които контролират гликозилирането, са просто време и концентрация на захар. По-старите протеини са по-гликозилирани, а хората с по-високи нива на глюкоза в циркулацията изпитват по-високи нива на неензимна гликозилация. Това е основата на диагностичния тест за гликозилиран хемоглобин, използван за мониторинг и дългосрочно поддържане на нивата на кръвната захар при диабетици.

Гликопротеините са няколко вида и имат високо молекулно тегло:

  • Хондронектин
  • Ламинин
  • Ентактин
  • Хепаран-сулфат
  • Гликозамингликани и протеогликани
  • Еластин

Хондронектина е сходен с ламинина. По химически състав представлява гликопротеин. Той залепва хондроцитите за колагена.

Ламининът е гликопротеин с молекулно тегло около 800-1000 кD и е най-изобилен в базалните мембрани. Съставен е от три субединици: А, В1, В2, които формират структура подобна на кръст. Намира се в базалните мембрани и чрез специфични рецептори от една страна се свързва с клетъчната повърхност, а от друга с компоненти на екстрацелуларния матрикс (колаген IV и хепаран сулфат). Има отношение към растежа, жизнения цикъл, морфологията, диференциацията и подвижността на различните типове клетки.

Ентактин е сулфатиран гликопротеин, който се намира в гломерулните базални мембрани и съседните повърхности на ендотелните клетки, израстъци на подоцитите и мезангиалния матрикс. Възможно е ентактинът да улеснява подобно на фибронектина и ламинина слепването между клетките и извънклетъчния матрикс.

Хепаран-сулфат-протеогликанът е съставен от различни гликозамингликани, ковалентно свързани с един сърцевиден протеин. Наблюдава се огнищно в lamina rara на базалните мембрани и играе главна роля в процеса на филтрация в гломерулите.

Гликозамингликаните са хетерогенна група от дълги неразклонени полизахаридни вериги с повтарящи се дизахаридни звена. Те преди се наричаха мукопротеини. Съдържат един основен протеин, свързан с кисели полизахариди. Днес се наричат глюкозамингликани /кисели мукополизахариди/. Молекулата на гликозамингликаните и протеогликаните образуват силно хидратиран гел на основното вещество, в който са "потопени" колагеновите влакна.

Известни са две групи гликозамингликани: несулфатирани и сулфатирани.Несулфатирани са хиалуронова киселина и хондроитинсулфат. Сулфатираните са хондроитин-сулфат-А, хондроитин-сулфат-В, хондроитин-сулфат-С, хепаран-сулфат и кератан- сулфат.

Глюкозамингликаните се оцветяват синьо с хематоксилин-еозин, а ПАС — реакцията е отрицателна. Използват се метахроматични оцветители: азур и толуидиново синьо, които имат рН=2 или по-малко. Тези бои оцветяват само сулфатираните гликозамингликани в цветова гама от червено до синьо-виолетово. Може да се използва алцианово синьо, която не е метахроматична боя. Оцветяването при нея зависи от рН на боята и варира от червено до виолетово. Колоидалното желязо може да оцвети гликозамингликаните, като методът се определя от афинитета на последните към тривалентните железни йони в колоидна форма.

Еластин участва във формирането на централното ядро на еластичните фибри. Той притежава способността да променя формата си и да се усуква, след което възстановява изходното си положение. Еластинът е богат на глицин и пролин и не съдържа хидроксилирани аминокиселини. Еластинът варира между различни състояния като оформя случайни намотки и по този начин определя разтягането и свиването на влакната. Съдържа се в тъкани, към които се предявяват такива изисквания /аорта, кожа и други/.гликопротеини оцветяване

Съществуват редица методи на оцветяване, които могат да бъдат използвани за откриване на силно гликозилирани протеини върху гелове, дори при много ниски нива (тоест до няколко нанограма). Някои от най-често използваните петна за тази цел включват бледо синьо оцветяване на Coomassie (за протеини с ограничено гликозилиране) и сребърно оцветяване (използва се в случаите, когато се изисква висока чувствителност).

Обаче, тези методи на оцветяване не се препоръчват за откриване на силно гликозилирани протеогликани и/или гликопротеини. Това е предимно защото стерилната намеса, упражнявана от въглехидратите със сребърните йони, обикновено води до слабо оцветяване.

Като такова, използването на катионни багрила като алциново синьо или толуидиново синьо, което се свързва с отрицателно заредените гликозамино-гликанови странични вериги, е силно препоръчително при откриване на протеогликани. От друга страна, неутралните гликопротеини се откриват най-добре, като се използва ПАС — реакция.

Методът за оцветяване с ПАС и неговите многобройни вариации обикновено се използват за откриване на полизахариди и въглехидратни макромолекули (гликопротеини, гликолипиди и протеогликани) след натриев додецилсулфат или неденатурираща полиакриламидна гел електрофореза и пренасяне на протеин към нитроцелулозни мембрани. Този метод може също да се използва за визуализиране на разликите в заряда и увеличаването на изоелектричната точка след лечение с невраминидаза на гликопептиди, получени от муцин, след изоелектрично фокусиране.

Още по темата:
  • Структурни гликопротеини Структурни гликопротеини
3.2/5 6 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МОН ПЛАТИН СЕРУМ ПРОТИВ БРЪЧКИ С МИНЕРАЛИ ОТ МЪРТВО МОРЕ 30 мл
30.70лв.

МОН ПЛАТИН СЕРУМ ПРОТИВ БРЪЧКИ С МИНЕРАЛИ ОТ МЪРТВО МОРЕ 30 мл

СИНСИНИЪН ПРЕМИУМ ДЕТОКС ОБНОВЯВАЩ СЕРУМ 30 мл
70.80лв.

СИНСИНИЪН ПРЕМИУМ ДЕТОКС ОБНОВЯВАЩ СЕРУМ 30 мл

Библиография

Color atlas of pathology, Section Cellular pathology
http://www.chemistryexplained.com/Ge-Hy/Glycoprotein.html
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/glycoprotein
https://info.gbiosciences.com/blog/how-to-stain-glycoproteins-in-polyacrylamide-page-gels


Коментари към Гликопротеини

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Гликопротеини
    www.framar.bg 
    на 20 May 2025 в 01:37
    Коментирайте "Гликопротеини"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща патология
  • Морфология на съединителна тъкан
  • Анти-бета 2 гликопротеин I тест
  • Структурни гликопротеини
  • Алфа-1 кисел гликопротеин тест
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Сексуалната разкрепостеност при хората – по-скоро патология

преди 4233 дни, 9 часа и 19 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 13 часа и 41 мин.

Какво представлява прозяването

преди 8 дни, 4 часа и 42 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 8 дни, 4 часа и 53 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 8 дни, 5 часа
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival