Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Холецистография

Холецистография

Холецистография - изображение

Холецистографията е рентгеново изследване на жлъчния мехур, при който с диагностична цел се визуализира лумена на жлъчния мехур. Нормално в периодите между храненията жлъчният мехур се изпълва с жлъчен сок - жълто-кафява или зелена течност, която се секретира от черния дроб и се отделя в дуоденума (дванадесетопръстника - началната част на тънкото черво), където участва в емулгирането на мазнините, стимулира перисталтиката и забавя гниенето. Жлъчният сок съдържа жлъчни киселини, холестерол, биливердин и билирубин, слуз, мазнини, лецитин, клетки и клетъчни отломки.

Изследването се извършва с помощта на контрaстна материя (съдържаща йод), която може да се въведе по два начина:

  • през устата (перорален прием) - орална холецистография;
  • чрез венозна манипулация (интравенозно) - венозна холецистография.

От храносмилателния тракт или директно от кръвта контрастната материя достига до черния дроб и се екскретира в жлъчката.

В днешно време този вид изследване се прилага рядко, защото развитието на медицинските технологии позволява използването на по-информативни и по-достъпни в практиката методи.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Холецистографията се препоръчва да се проведе при следните заболявания и отклонения:

  • холелитиаза - жлъчно-каменна болест;
  • малформации на жлъчния мехур - вродени или придобити;
  • туморни образувания на жлъчния мехур.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При провеждане на холецистографията не е необходима предварителна подготовка от страна на пациентите. В случаите, при които контрастното вещество, необходимо за извършване на изследването, ще се въведе през устата е необходимо болният да не е консумирал храна и течности през последните 10 часа.

 

Метод на провеждане на изследването

При оралната холецистография йод-контрастното вещество се поема през устата под формата на таблети, капсули или гранули вечерта преди извършване на изследването. Вечерта преди извършване на изследването и два часа преди началото се препоръчва извършването на очистителна клизма на червата. На сутринта на гладно се прави рентгенова снимка на дясната половина на коремната кухина, която дава информация за формата, границите, разположението, наличие на дефекти в изпълването, концентрационната способност на жлъчния мехур - способността му да концентрира жлъчка. След това на болния се дава да изяде парче шоколад или едно яйце, при което рентгенологично се следи отново функцията на жлъчния мехур, като невъзможността за изпълване на мехура говори за наличие на патологичен процес.

При венозната холецистография рентгенова снимка на дясната половина на коремната кухина се извършва от 5 до 15 минути след венозното въвеждане на контрастната материя. И в този случай също се получава информация за функционалното и морфологично състояние на жлъчния мехур.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на холецистографията пациентът няма да изпитва болка и дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

От провеждане на холецистографията няма опасност от рискове или усложнения.

 

Резултати от проведеното изследване:

нормални стойности: нормална форма, големина и разположение на жлъчния мехур, липсват патологични изменения във функционалното и морфологичното му състояние.

отклонения от нормата:

  • при атония на жлъчния мехур - при холецистография се открива голям жлъчен мехур, който се контрахира трудно;
  • при хипертония на жлъчния мехур - при холецистография се установява кръгъл и малък жлъчен мехур.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани заболявания, при които да не може да се извърши холецистография.

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияХранене при...НовиниЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаЛеченияЗаболявания (МКБ)ИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиФизиологияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиПроизводителиЗаведенияЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиСпорт