Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тироксин-свързващ глобулинов тест

Тироксин-свързващ глобулинов тест

Тироксин-свързващ глобулинов тест - изображение

Тироксин свързващият глобулин (TBG) е протеин с висок афинитет към хормона на щитовидната жлеза тироксин. Обикновено, щитовидната жлеза се приспособява към променящите се концентрации на TBG чрез промяна в продукцията на тироксин, за да се поддържа постоянно хормонално ниво.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Определяне нивото на тироксин-свързващия глобулин чрез тироксин-свързващ глобулинов тест е особено полезно в случаите, при които нивата на хормоните на щитовидната жлеза не съответстват на метаболитния статус най често при бременност и употреба на контрацептиви.

Промяна в концентрацията на тироксин-свързващия глобулин (TBG) може да, бъде от наследствен, патофизиологичен или фармакологичен произход. Концентрацията на TBG компенсаторно се изменя съобразно концентрацията на тироксина. Обаче концентрацията на тиреоглобулина като стойност не трябва да се абсолютизира, тъй като може да, е налична TBG недостатъчност при клинично еутироидни пациенти (пациенти, които след лечение са с нормална функция на щитовидната жлеза) с изключително ниска обща стойност на тироксин. Обратно, високи нива на TBG могат да се отчетат при клинично еутиреоидни пациенти с високи серумни стойности на тироксин.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка на пациента. Кръвната проба трябва да, бъде взета сутрин на гладно.

Метод на провеждане на изследването:

Методът, който се прилага при тироксин-свързващият глобулинов тест е имунна-хемилуминисценция. Използват се моноклонални антитела, които специфично се свързват с тироксин свързващия протеин. 

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациентът усеща убождане на мястото на венепункция.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от вземане на венозна кръв за пациента са минимални.

Резултати от проведеното изследване:

Референтни стойности:

  • Мъже: 12-26 mcg/mL
  • Жени: 11-27 mcg/mL

Повишени нива на TBG са свързани с въздействия като бременност, генетично предразположение и орални контрацептиви.

Понижени нива се наблюдават при употреба на анаболни стероиди, високи дози кортикостероиди, хипопротеинемични състояния (понижено количество на белтък в серума) при заболявания на черния дроб, нефротичен синдром, както и при вроден недоимък на тиреоглобулин.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Тироксин-свързващ глобулинов тест проведен по време на бременост или при прием на орални контрацептиви може да, доведе до отчитане на фалшиво положителни резултати. Докато приемът на анаболни стероиди или кортикостероиди може да, е причина за фалшиво негативни стойности.


4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниЗаболявания (МКБ)ПатологияПсихологияНаучни публикацииЛюбопитноХранене при...ЛеченияИнтервютаВидеоКлинични пътекиСнимкиФизиологияСпортБотаникаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлСоциални грижиОрганизации