Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Самоизследване на гърдата

Самоизследване на гърдата

Самоизследване на гърдата - изображение

Самоизследване на гръдните жлези се препоръчва на всички жени над 21-годишна възраст всеки месец след менструация.

Самоизследването на гръдните жлези се извършва в изправено положение пред огледалото, като първо се прави оглед на двете гърди, но може да се изследват и в легнало положение.

Има значение и палпаторната чувствителност на ръцете на жената.

Преценяват се:

  • формата на млечните жлези;
  • симетрия на гърдите;
  • разлика в големината на млечните жлези;
  • състояние на кожата на гърдите;
  • ареола и мамилата;
  • наличие на повишена локална температура.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Желателно е всеки месец след менструация жената сама да преглежда гърдите си.

Жените с фамилна обремененост (майка, сестра и други роднини с ракови заболявания на млечната жлеза) е необходимо да се самопреглеждат всеки месец и да се подлагат един път годишно на мамографско изследване.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка на пациентката за извършване на самоизследването на млечните жлези. Необходимо е да се разсъблече до кръста пред огледало и да се свалят бижутата от ръцете при прегледа.

 

Метод на провеждане на изследването:

Самоизследването се извършва с пръстите на противоположната ръка на жената, внимателно без да се травмира частите на жлезите с умерен натиск върху изследваната гърда.

Започва се с ориентировъчна палпация като дланта на ръката се поставя върху гърдата, а мамилата остава в средата на дланта. С въртеливо движение гърдата се притиска към ребрата. Ако има наличие на бучки, те се отдиференцират по-лесно или по-трудно в зависимост от големината им.

След това се продължава с палпация по квадранти, като се прилага лека компресия с пръстите, а след това и по-дълбок натиск, за да се изследват и по-дълбоките слоеве на гръдната жлеза.

За по-добра ориентация при някои образувания се прилага палпаторно изследване между палец и останалите пръсти на ръката.

Накрая с леко притискане на зърното се проверява за изтичане на секрет.

За по-точна локализация на процесите в гърдите те се разделят мислено на четири квадранта от две взаимно перпендикулярни линии, минавайки през средата на мамилата – горен външен и вътрешен и долен външен и вътрешен квадрант.

Необходимо е да се палпират и регионалните лимфни възли – аксиларни (под мишница), надключични, подключични, с оглед на засягането им от ракови метастази, но за по-голяма достоверност и прецизност на изследването е необходимо да се извърши от лекар.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на самоизследването не се усеща болка или дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове от проведеното самоизследване.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормално гърдите при здрава жена трябва да са симетрични, еднакви по форма, кожата да бъде без зачервявания, обривни елементи, оток.

Ареолите на двете гърди да са еднакви по големина и цвят, да няма изтичане на секрет от мамилите.

По време на бременност и менструация е възможно гърдите да се чувстват напрегнати, леко болезнени.

При палпация не трябва да се установяват неравности по гърдите, да се опипват бучки.

Отклонения от нормата:

  • отклонения във формата може да има при туморни процеси, възпалителни заболявания;
  • отклонения в размера има при оток, вследствие на възпалително заболяване, туморен процес, травма, хипопластична жлеза, ендокринни заболявания, бременност.
  • отклонения в състоянието на кожата, като промяна в цвета, разширени венозни съдове, потъмняване, разязвяване, симптом на „портокаловата” кожа (при карцином), еритема, оток, екзулцерации по кожата.
  • отклонения в ареолата и мамилата – деформация, придърпване, уплътнение, хлътване на зърното, патологична секреция спонтанно или при натиск, екземи в областта на ареолата (болест на Пейджет).

  

Кога не трябва да провеждате изследването?

Преди менструация гърдите са напрегнати и леко болезнени и е възможно да се палпират неравности, което не е свързано с патологичен процес.

Преди менстуация не се препоръчва самоизследване на гърдите.

4.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниКлинични пътекиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиАлт. медицинаИсторияПатологияЗдравни съветиСнимкиЛеченияХранене при...ПроизводителиНаправления в медицинатаПсихологияВидеоНаучни публикацииЗаведенияОрганизацииПрезентацииИнтервютаБотаникаСоциални грижиСпорт