Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Антитела срещу тромбоцитите

Антитела срещу тромбоцитите

Антитела срещу тромбоцитите - изображение

Изследването за антитела срещу тромбоцитите показва дали в организма има антитела (белтъчни молекули, произвеждани от имунната система), които да са насочени към собствените тромбоцити в кръвта на пациента.

 

 

 

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестът се прави при тромбоцитопения (намален брой на тромбоцитите), за да се установи дали причината за дефицита са антитела срещу тромбоцитите.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима подготовка, за да се изследва пациент за антитела срещу тромбоцитите.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването се прави след вземане на кръвна проба, най-често от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се получи леко неприятно усещане на боцкане, когато иглата се вкарва във вената.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на кръв за изследване съществуват някои минимални рискове от поява на леки усложнения, като флебит (възпаление на вената), хематом (малък подкожен кръвоизлив) или продължително кървене от мястото на пункция (обикновено се среща при пациенти, които приемат антикоагуланти или антиагреганти - варфарин, аспирин, синтром и др.).

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормалният резултат от теста е отрицателен. Положителен тест означава, че организма произвежда антитела срещу тромбоцитите. Те се прикрепят към тромбоцитите и причиняват разрушаването им, което се проявява с намален брой тромбоцити (тромбоцитопения).

Антитела срещу тромбоцитите може да се появят в кръвта поради неизвестни причини (идиопатична тромбоцитопенична пурпура) или като страничен ефект при прием на някои лекарства (хепарин, хинин, хинидин). Тези лекарства могат понякога да накарат имунната система да разпознава собствените тромбоцити като чужди и да ги атакува.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за извършване на тест за антитела срещу тромбоцитите.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияХранене при...СпециалистиЗаведенияФизиологияЗдравни съветиИсторияСпортЛюбопитноНовиниЛеченияКлинични пътекиНормативни актовеНаправления в медицинатаОрганизацииАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижи