Начало Медицинска енциклопедия Лечения Тиамин

Тиамин

Тиамин - изображение

Тиамин (витамин В1) е водноразтворим витамин, който може да се доставя чрез храната, под формата на таблети или ампули, както и да се синтезира в съвсем малки количества от чревната микрофлора на човека. 

Той участва в процесите на въглехидратна обмяна в централната нервна система и в синтезата на ацетилхолин. Влияе и върху обмяната на белтъчините, мазнините и водата. Осигурява нормалното използване на лактат и пируват като енергийни източници за миокарда. Помага на сърдечната дейност и на правилното функциониране на храносмилателната система.

Източници на витамин В1 са:

  • бирената мая;
  • овесените ядки;
  • оризови люспи;
  • зърнени храни;
  • слънчогледови семки;
  • фъстъци;
  • орехи;
  • бадеми.

От плодовете богати на тиамин са портокали, банани, авокадо. Съдържа се още в:

  • бобовите храни;
  • спанак;
  • картофи;
  • царевица;
  • броколи.
  • жълтъка на яйцето,
  • краве мляко,
  • риба;
  • свинско и говеждо месо.

Витамин В1 се прилага при следните заболявания:

  • заболявания на периферна и централна нервна система - неврити, невралгии, радикулит;
  • отпадналост;
  • умора;
  • кожни заболявания - себорея, дерматити, екземи;
  • исхемична болест на сърцето.

Дефицит на тиамин се получава при приемане на голямо количество въглехидрати, при интензивни физически и умствени натоварвания, стрес, при повишена употреба на чай, кафе, шоколад и злоупотреба с алкохол.

Препоръчителната дневна доза е до 100 mg.

Венозното въвеждане на тиамин може да причини уртикария, топли вълни, гадене, потоотделяне до анафилактичен шок.

3.2, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Тиамин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиИсторияФизиологияАлтернативна медицинаСпортЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛеченияХранене при...ПатологияНовиниЛайфстайлСнимкиСоциални грижиПсихологияЗдравни проблемиАнкетиНормативни актовеМедицински изследванияТестове