Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Усложнения от терапевтични и хирургични интервенции Лекарствени средства, медикаменти и биологични вещества, причинили неблагоприятни реакции при терапевтично прилагане Бактериални ваксини Ваксина БЦЖ

Ваксина БЦЖ МКБ Y58.0

Ваксина БЦЖ МКБ Y58.0 - изображение

Туберкулозата е важен глобален проблем на общественото здраве. Тя представлява сериозна инфекция, която засяга белите дробове, но може да засегне и други части на тялото, като костите, ставите и бъбреците. Възможно е да причини и менингит.

Подробна информация за туберкулоза може да прочетете тук:

Ваксината за предпазване от туберкулоза е ваксина БЦЖ. Ваксината съдържа жив, но атенюиран щам на Mycobacterium bovis, известен още като Bacillus Calmette-Guérin. Ваксината се използва за предотвратяване на туберкулоза и действа чрез стимулиране на имунния отговор на тялото към бактерии, без да причинява заболяването.

За съжаление, ваксината БЦЖ не предоставя 100%-ов имунитет срещу туберкулоза, но възпрепятства някои от най-опасните форми (туберкулоза на мозъка), особено при деца (повече от 70 % ефективност). Намалява рискът от туберкулоза във всички форми с около 50 %.

Защитният ефект на ваксината трае в продължение на 10 години, но има ограничени доказателства в подкрепа на по-продължителна полза. Съществуват и ограничени доказателства за ефикасността на БЦЖ ваксинацията, когато се прилага при възрастни. Ваксината БЦЖ е ефективна при намаляване на заболеваемостта и смъртността при децата, но е по-малко полезна за предотвратяване на респираторно заболяване при възрастни.

Ваксината БЦЖ е показана при:

 • Бебета и деца с отрицателен туберкулинов кожен тест
 • Здравни работници, работещи в условия с висок риск от туберкулоза
 • Служители в лаборатория, които имат контакт с пациенти, клинични материали или производни изолати
 • Персонал на домове за възрастни хора, затвори, общежития за бездомни хора и съоръжения за настаняване на бежанци

Контраиндикациите за поставяне на ваксина БЦЖ включват:

 • HIV-позитивни бебета, деца или възрастни - ваксината БЦЖ е абсолютно противопоказана при симптоматични HIV-позитивни пациенти
 • Вродена имунна недостатъчност като хронична грануломатозна болест или дефицит на интерферон гама-1 рецептор
 • Отслабена имунна система поради заболяване или лечение - терапия със стероиди и имуносупресори, левкемия, лимфом или генерализирано злокачествено заболяване, чиито имунологични реакции са били потиснати от стероиди, алкилиращи агенти, антиметаболити или лъчетерапия
 • Анамнеза за преболедуване от туберкулоза
 • Положителният тест за туберкулин преди имунизация
 • Предишна анафилактична реакция към компонент от ваксината
 • Генерализирано септично кожно състояние
 • Остро заболяване с повишена температура или системно разстройство
 • Бременност

Въпреки че БЦЖ имунизацията често води до локални нежелани реакции, сериозни или дългосрочни усложнения са рядкост. Ваксината БЦЖ трябва да се прилага вътрекожно.

Имунизацията с ваксина БЦЖ обикновено причинява болка и белези на мястото на инжектиране. Основните нежелани ефекти са келоиди - големи, повдигнати белези. Инжектирането в областта на делтовидния мускул е най-често, тъй като честотата на локалните усложнения най-малка, когато се използва това място. Седалищната област е алтернативно място за инжектиране, тъй като предоставя по-добри козметични резултати.

Реакциите, които могат да се очакват след ваксинация, са умерена аксиларна или цервикална лимфаденопатия и втвърдяване и последващо образуване на пустула на мястото на инжектиране. Тези реакции могат да се задържат до 3 месеца след ваксинацията.

По-тежките локални реакции включват: язва на мястото на ваксинация, регионален гноен лимфаденит с формиране на синуси за изтичане на секрет, казеозни лезии или изтичане на гной от мястото на инжектиране. Тези прояви могат да се появят в рамките на 5 месеца след ваксинацията и могат да продължат няколко седмици.

Острата, локална токсичност на ваксината БЦЖ може да бъде придружена от системни прояви на грипоподобен синдром. Системните нежелани реакции с продължителност 1-2 дни, като повишена температура, загуба на апетит, миалгия и невралгия, често отразяват реакции на свръхчувствителност.

Въпреки това, симптоми като температура 39ºС или по-висока или остро локализирано възпаление, продължаващо повече от 2-3 дни, предполагат активна инфекция и трябва да се разгледа като сериозно инфекциозно усложнение. Ако има съмнения за БЦЖ инфекция, лекарят трябва да се консултира със специалист по инфекциозни болести, преди да се започне терапия.

Рядко могат да се появят подкожни студени абсцеси на гърдите или седалищната област поради хематогенно и лимфно разпространение.

Регионална инфекция на костите (БЦЖ остеомиелит или остеит) и дисеминирана БЦЖ инфекция са редки усложнения на БЦЖ ваксинацията, но са най-сериозните и потенциално животозастрашаващи. БЦЖ остеитът засяга епифизите на дългите кости, по-специално епифизите на краката, и може да се появи от 4 месеца до 2 години след ваксинация. Системна антитуберкулозна терапия може да бъде полезна при тежки усложнения.

Анафилактична реакция, последваща имунизацията с ваксина БЦЖ, е много рядко срещана. Появява се при по-малко от един на милион случаи.

Ако ваксина БЦЖ е инцидентно приложена на имунокомпрометирани пациенти, тя може да предизвика дисеминирана или животозастрашаваща инфекция. Документираната честота на такъв инцидент е един на милион ваксинирани.

3.3, 12 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО