Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Усложнения от терапевтични и хирургични интервенции Лекарствени средства, медикаменти и биологични вещества, причинили неблагоприятни реакции при терапевтично прилагане Препарати, действащи предимно на храносмилателната система Солни и осмотични пургативни средства

Солни и осмотични пургативни средства МКБ Y53.3

Солни и осмотични пургативни средства МКБ Y53.3 - изображение

Осмотичните пургативни средства повишават осмотичното налягане в чревния лумен, което предизвиква задържане на вода и увеличаване на обема на фекалните маси. Рефлекторно се стимулира чревната перисталтика и се улеснява дефекацията.

Активните съставки на солните пургативни средства са предимно магнезиеви, сулфатни, цитратни и фосфатни йони. При тяхната дисоциация на йони се увеличава осмотичното налягане в храносмилателната система. Това предизвиква извличане на течности към лумена на стомаха и червата. Възбуждат се механорецепторите, засилва се перисталтиката и настъпва очистителен ефект. Допълнителната вода омекотява изпражненията, повишава налягането в червата и увеличава чревните контракции, което води до дефекация на по-меки изпражнения.

Представители на солни и осмотични пургативни средства са:

  • Lactulose (Duphalac)
  • Lactotiol (Importal)
  • Macrogol (Forlax)
  • Magnesium sulfate (Magnesii sulfas)

Повече информация за солни и осмотични пургативни средства може да прочетете тук:

Тъй като може да има абсорбция на активни съставки от червата в кръвообращението, солните и осмотичните лаксативи не трябва да се използват при някои индивиди. Индивидите с увредена бъбречна функция не трябва да използват лаксативи, съдържащи магнезий или фосфатни соли. Прекомерно натрупване на магнезий и фосфат в кръвта на тези лица може да доведе до токсичност. Индивиди, които трябва да ограничат приема на натрий, като тези със застойна сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания и високо кръвно налягане, не трябва да използват лаксативи, които съдържат натрий.

Страничните ефекти на солни и осмотични пургативни средства като цяло са доста минимални и включват:

  • гадене
  • коремни спазми
  • подуване на корема
  • метеоризъм
  • диария

Препоръчва се повишено внимание при употребата на тези медикаменти при индивиди в напреднала възраст, тъй като те могат да бъдат по-чувствителни към странични ефекти на лекарството, особено диария.

В редки случаи някои от неблагоприятните ефекти на солните и осмотични лаксативи могат да бъдат тежки и животозастрашаващи. Те най-често се изпитват от хора, които употребяват прекалено тези препарати или които имат сериозни съпътстващи здравословни проблеми.

3.1, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО