Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Термични и химични изгаряния Термични и химични изгаряния на окото и вътрешните органи Термични и химични изгаряния на други вътрешни органи Термично изгаряне на други части от храносмилателния тракт

Термично изгаряне на други части от храносмилателния тракт МКБ T28.2

Термично изгаряне на други части от храносмилателния тракт МКБ T28.2 - изображение

Термично увреждане на гастроинтестиналната система е явление, което възниква в повечето случаи при деца. Стомашно-чревните тъкани разсейват топлината много ефективно, поради което термично изгаряне на други части от храносмилателния тракт е рядък случай.

Причинителите на термична гастроинтестинална увреда са обикновено гореща течност или гореща храна. Поглъщането на термичния агент води до увреда на лигавицата на храносмилателния тракт.

Гастроинтестиналната мукоза може да се характеризира с еритема, хиперемия, наличие на белезникава псевдомембрана, ерозия, некротична тъкан.

Клиничните признаци на термично изгаряне на други части от храносмилателния тракт могат да се проявят с: болка в устната кухина, гръдна болка, болка в епигастриума, одинофагия, дисфагия, усещане за изгаряне, променен глас (стридор), затруднено дишане, повишено слюноотделяне.

Лечението на термично гастроинтестинално изгаряне се провежда според тежестта на увреждането. Прилагат се антисекреторни медикаменти, като Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа, с цел предотвратяване на рефлукс на стомашната киселина и последващо допълнително увреждане.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия