Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до нервната и костно-мускулната система Анормални непроизволни движения Фасцикулация

Фасцикулация МКБ R25.3

Фасцикулация МКБ R25.3 - изображение

Фасцикулация представлява малки, местни, принудителни мускулни контракции и релаксации, които могат да бъдат видими под кожата или се откриват в по-дълбоки области чрез тестване с ЕМГ. Те възникват в резултат на спонтанна деполяризация на двигателен неврон, което води до синхронно свиване на всички скелетно-мускулни влакна в рамките на един задвижващ блок. Фасцикулациите могат да възникнат във всички скелетните мускули в тялото. Фасцикулациите имат различни причини, повечето от които са доброкачествени, но могат да се дължат на заболяване на моторните неврони. Фасцикулациите са често срещани при здрави хора и рядко са досадни. В някои случаи, присъствието на фасцикулациите може да бъде досадно и да влияе на качеството на живот.

Причини за появата на фасцикулация могат да бъдат:

Фасцикулацията може да бъде и проява на доброкачествения фасцикуларен синдром, за който тук ще отделим малко повече внимание.

Доброкачественият фасцикуларен синдром е неврологично разстройство, при което се наблюдава треперене (фасцикулация) на редица мускули в тялото. Най-често са засегнати мускулните групи, движещи очите, ръцете и краката. Засегнат може да бъде и езикът. Треперенето може да е краткотрайно или да продължи известно време. При волево движение и контракция на съответните засегнати мускулни групи — фасцикулаията може да изчезне и да се възвърне, когато мускулите са отново в покой. Към фасцикулацията на мускулите могат да се насложат и други симптоми:

  • генерализирана умора
  • болка в засегнатите мускулни групи или парестезия (мравучкане)
  • спазми
  • крампи
  • тревожност

Причината за това заболяване не е напълно известна, но най-вероятно лезията (увредата) е на ниво мотоневрони, инервиращи съответната група мускули, самите мускули или невро-мускулен синапс (мястото на контакт между нерва, инервиращ мускула, и самия мускул (или мускулна група).

Диагнозата на доброкачествения фасцикуларен синдром е диагноза на изключването. Тя се поставя, след като бъде отхвърлена всяка друга диагноза, свързана с органична лезия. Сред заболяванията, които могат да протичат с фасцикулация са:

Състоянията на недостиг на магнезии или на витамин Д също протичат с фасцикулации и с депресивна симптоматика.

ботокс
Лечението обикновено започва със съвет за редуциране на стреса в ежедневието, както и намаляване на приема на кафе и пушенето на цигари. Медикаментозното лечение е свързано с приложение на бета-блокери. Ако те не дадат задоволителен ефект, може да се приложи ботулинов токсин. Фасцикулацията, която не е свързана с доброкачествения фасцикуларен синдром се лекува като се повлияе на основното заболяване, довело до появата й.

3.3, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фасцикулация МКБ R25.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Фасцикулация МКБ R25.3

БИБЛИОГРАФИЯ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия