Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до нервната и костно-мускулната система Анормални непроизволни движения Фасцикулация

Фасцикулация МКБ R25.3

Фасцикулация МКБ R25.3 - изображение

Фасцикулация представлява малки, местни, принудителни мускулни контракции и релаксации, които могат да бъдат видими под кожата или се откриват в по-дълбоки области чрез тестване с ЕМГ. Те възникват в резултат на спонтанна деполяризация на двигателен неврон, което води до синхронно свиване на всички скелетно-мускулни влакна в рамките на един задвижващ блок. Фасцикулациите могат да възникнат във всички скелетните мускули в тялото. Фасцикулациите имат различни причини, повечето от които са доброкачествени, но могат да се дължат на заболяване на моторните неврони. Фасцикулациите са често срещани при здрави хора и рядко са досадни. В някои случаи, присъствието на фасцикулациите може да бъде досадно и да влияе на качеството на живот.

Причини за появата на фасцикулация могат да бъдат цервикална спондилоза, множествена склероза, полиомиелит, неврит на моторните неврони, хипокалиемия, спинална мускулна атрофия тип 3, придобита невромиотония, наследствена сензомоторна невропатия, отравяне с органофосфати, хипомагнезия, бяс. Фасцикулацията може да бъде и проява на доброкачествения фасцикуларен синдром, за който тук ще отделим малко повече внимание.

Доброкачественият фасцикуларен синдром е неврологично разстройство, при което се наблюдава треперене (фасцикулация) на редица мускули в тялото. Най-често са засегнати мускулни групи, движещи очите, ръцете и краката. Засегнат може да бъде и езикът. Това треперене може да е краткотрайно или да продължи известно време. При волево движение и контракция на съответните засегнати мускулни групи — фасцикулаията най-често извезва и се възвръща, когато мускулите са отново в покой. Към треперенето на мускулите могат да се наблюдават и други симптоми

  • генерализирана умора
  • болка в засегнатите мускулни групи или парестезия (мравучкане)
  • спазми
  • крампи
  • тревожнос

Причината за това заболяване не е напълно известна, но най-вероятно лезията (увредата) е на ниво мотоневрони, инервиращи съответната група мускули, самите мускули или невро-мускулен синапс (мястото на контакт между нерва, инервиращ мускула, и самия мускул (или мускулна група).

Диагнозата на доброкачествения фасцикуларен синдром е диагноза на изключването. Тя се поставя, след като бъде отхвърлена всяка друга диагноза, свързана с органична лезия. Сред заболяванията, които могат да протичат с фасцикулация са:

  • мускулна дистрофия
  • лаймска болест
  • болест на Кройцфелд-Якобс
  • неврофиброматоза
  • амиотрофична латерална склероза

Състоянията на недостиг на магнезии или на витамин Д също протичат с фасцикулации и с депресивна симптоматика.

ботокс
Лечението обикновено започва със съвет за редуциране на стреса в ежедневието, както и намаляване на приема на кафе и пушенето на цигари. Медикаментозното лечение е свързано с приложение на бета-блокери. Ако те не дадат задоволителен ефект, може да се приложи ботулинов токсин. Фасцикулацията, която не е свързана с доброкачествения фасцикуларен синдром се лекува като се повлияе на основното заболяване, довело до появата й.

 

3.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фасцикулация МКБ R25.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Фасцикулация МКБ R25.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия