Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Неонатална жълтеница от други и неуточнени причини Неонатална жълтеница, неуточнена

Неонатална жълтеница, неуточнена МКБ P59.9

Неонатална жълтеница, неуточнена МКБ P59.9 - изображение

Рубриката неонатална жълтеница, неуточнена, включва пролонгираната физиологична жълтеница. Обикновено физиологичната жълтеница се появява, когато бебето е на 2-4 дена. Тя е нормално състояние, което се наблюдава при новородените и се дължи на разрушаване на феталните червени кръвни клетки и хемоглобина. Това води до увеличаване на билирубина, той се натрупва и води до появата на жълтеница.

В някои случаи се наблюдава пролонгирана физиологична жълтеница. Тя се наблюдава по-често при недоносените, тъй като техните органи и системи са незрели. Жълтеницата се дължи на незрялост на черния дроб на бебето, което води до бавна обработка на билирубина. При недоносените трябва да се вземат мерки спрямо индиректната хипербилирубинемия дори при по-ниски стойности на билирубина, тъй като те са по-уязвими и при тях по-лесно се получават увреждания на нервната система.

Клиничната картина включва появата на жълтеница на 2-ия-3-ия ден след раждането. Тя започва от главата и се разпространява надолу. Първо се засяга кожата по лицето и склерите на новороденото, след което се появява жълто оцветяване по гърдите, стомаха и накрая по краката.

При доносените бебета физиологичната жълтеница изчезва до края на първата седмица, а при недоносените може да се задържи до 3-та седмица.

Диагнозата на неонаталната жълтеница, неуточнена, се поставя чрез: преглед на бебето, лабораторни и при необходимост инструментални изследвания.

Лечение при физиологичната жълтеница не се налага, ако бебето е в добро състояние, храни се и няма други симптоми. Обикновено тя изчезва от само себе си. При пролонгирана жълтеница може да се приложи фенобарбитал, който спомага за ензимното съзряване.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Неонатална жълтеница, неуточнена МКБ P59.9

ЛЕЧЕНИЕ НА Неонатална жълтеница, неуточнена МКБ P59.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия