Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение

Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение МКБ O73

Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение МКБ O73 - изображение

Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение представлява сравнително рядко, но сериозно усложнение, което се може да се срещне в акушерската практика.ю

При всяка една нормална бременност плацентата е с кръгла или овална форма има приблизителна маса около 500 грама, диаметър около 18-20 см и дебелина между 1,5 и 2 см.

Вследствие на различни причини могат да се наблюдават задържане на плацентата и ципите, които да не са съпроводени от генителано кървене.

Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение включва:

  • Задържана плацента без кръвотечение.
  • Задържани части на плацентата или ципите без кръвотечение.

При голяма част от бременностите хориалните въси не проникват дълбоко в спонгиозния слой на децидуата, като това благоприятства лесното отделяне на плацентата след раждането на плода.

Вследствие на различни причини, които увреждат децидуата (инфекции, инструментални манипулации, наличие на субмукозни миомни възли), както и при наличие на абнормно инвазивен трофобласт съществува възможност за дълбоко проникване на хориалните въси в маточната стена.

В тези случаи се говори за сраснала плацента (Placentae adherens), като нейното отделяне е изключително трудно и е съпроводено с масивно кървене, което в голяма част от случаите не може да бъде овладяно. При наличие на сраснала плацента съществува реална опасност за живота на родилката.

Клинично задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение се характеризира със задържане и невъзможност за отделяне на плацента, което не се съпровожда от генитално кървене.

За диагнозата задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение основно значение има клиничната картина и ехографията. Посредством доплерово изследване може да се предположи наличието на дълбока трофобластна инвазия. При наличието на предлежаща плацента, независимо от вида й съществува по-голям риск от сраснала плацента.

Лечението се изразява в отделяне на плацентата и останалите околоплодни ципи, което в повечето случаи е съпроводено от много обилно генитално кръвотечение, което трудно може да бъде овладяно. В голям процент от случаите се налага извършването на хистеректомия, поради сериозна опасност за живота на родилката.

3.0, 4 гласа

ВИДОВЕ Задържане на плацентата и на ципите без кръвотечение МКБ O73

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО