Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Болести на мъжките полови органи Други увреждания на простатата Камък на простатата

Камък на простатата МКБ N42.0

Камък на простатата МКБ N42.0 - изображение

Състояние, при което около органично ядро се образуват неорганични наслоявания в простатната жлеза, се нарича камък на простатата.

Тези камъни, които се оформят в простатата се наричат първични (истински).

Вторични (лъжливи) са камъните, формирани извън жлезата и попаднали в нея чрез комуникиращи със задната уретра фистули.

Големината им е най-често е колкото просено зърно, но могат да бъдат и по-големи. По брой са множествени, рядко единични.

Предразполагащи фактори за образуване на камък в простатата са:

1. Хронично възпаление на задната уретра и простатата (хроничен простатит).
2. Задържане на простатен секрет при възрастни хора.
3. Атония на простатата със стаза на простатния секрет.
4. Амилоидна дегенерация на формени елементи, оформящи ядрото на камъка.

Камъните предизвикват изменения в паренхима на простатата. Развива се възпаление, което може да се развие в абсцес. При отваряне на последния към уретрата, пикочния мехур или дебелото черво, се оформят фистули (канали).

Често камъните в простатната жлеза се откриват случайно (при ректално туширане, рентгеновото изследване на пикочния мехур или по времена операция - аденомектомия). Те дълго протичат безсимптомно. При възпалителни изменения могат да са налице смущения в уринирането (с изтъняване и разцепване на струята), болезнени позиви за уриниране, затруднено уриниране (с разцепване или изтъняване на струята), болки в простатата, излъчващи се към перинеалната област и ануса и засилващи се при дефекация (ходене по голяма нужда). Незадържане на урината се проявява рядко и е съчетано с други заболявания на простатата. Понякога се появяват полови разтройства с болки при полов акт, при оргазъм, болезнени полюции, хемоспермия (наличие на кръв в спермата) и намалено либидо.

Диагнозата камък на простатата се поставя при наличие на клинични оплаквания, след находка при ректално туширане и рентгеново изследване. При безсимптомно протичане диагнозата се поставя след изследване по повод на друго предполагаемо заболяване. При ректално туширане се намира увеличена простатна жлеза с участъци на втвърдяване, при натиск се чува хрущене. Ехографски могат да се доловят хипоехогенни зони. На рентгеновите снимки се виждат рентгенопозитивни сенки в простатата. При ретроградна уретрография, ако е налице комуникация, може да се открие и сянка на кухина в простатата с камък.

При безсимптомно протичане на камък в простатата не се провежда лечение.

При слабо изразени субективни оплаквания се назначава симптоматична терапия. Тя е противовъзпалителна (уроантисептици и антибиотици) и болкоуспокояваща (аналгетици). При конкремент, навлязъл в задната уретра се прави ретрограден опит за връщането му в пикочния мехур и литотрипсия. Плътно фиксирани камъни се отстраняват оперативно.

3.0, 12 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Камък на простатата МКБ N42.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Камък на простатата МКБ N42.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО