Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Тубулоинтерстициални и тубулни увреждания, предизвикани от лекарства и от тежки метали Нефропатия, предизвикана от аналгетици

Нефропатия, предизвикана от аналгетици МКБ N14.0

Нефропатия, предизвикана от аналгетици МКБ N14.0 - изображение

Нефропатията, предизвикана от аналгетици, наричана още аналгезийна нефропатия, представлява специфично увреждане на бъбреците, предизвикано от болкоуспокояващи като аспирин, аналгин и парацетамол.

Обикновено увреждането настъпва при продължителна употреба и комбинация на няколко болкоуспокояващи медикамента.

Увреждането на бъбреците става по типа на бъбречна папиларна некроза и хроничен интестинален нефрит.

Аспиринът и нестероидните противовъзпалителни са инхибитори на циклооксигеназата, като по този механизъм подтискат и продукцията на простагландини.

Простагландините са вазодилататори (съдоразширяващи) медиатори, т.е. при продължителна употреба на аналгетици намалява се притокът на кръв към бъбреците. Друг патогенетичен механизъм на увреждане на бъбреците е алергичната реакция към аналгетиците.

Клиничната картина при нефропатия, предизвикана от аналгетици започва с неспецифични оплаквания като главоболие, болка в кръста, артериална хипертония (повишено кръвно налягане), протеинурия, хипопротеинемия (нисък белтък в кръвната плазма) и отоци.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнестичните данни за прием на аналгетици, лабораторно изследване на кръв, урина, ехография на бъбреци, КАТ на бъбреци и други.

Диференциална диагноза при нефропатия, предизвикана от аналгетици се парви с остра бъбречна недостатъчност, остър гломерулонефрит и обструкция на уринарния тракт.

Лечението на нефропатията, предизвикана от аналгетици започва със спиране на приемането на даденото болкоуспокояващо. 

Тежко усложнение на заболяването е прогресията му към хронична бъбречна недостатъчност, затова е нужно редовното следене на кръвните показатели, и при нужда насочването на пациента за хемодиализа.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нефропатия, предизвикана от аналгетици МКБ N14.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Нефропатия, предизвикана от аналгетици МКБ N14.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия