Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза

Прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза МКБ N13.5

Прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза МКБ N13.5 - изображение

Стесняването или прегъването на пикочопровода, без да се развива значителна задръжка на урината и дилатация на надлежащите пикочни пътища, се нарича прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза.

Прегъването и стриктурата на уретера може да бъде вродено или придобито състояние.

Конгениталните промени във формата на пикочопроводите се дължат на различни генетични, хромозомни мутации, прием на ембриотоксични медикаменти или токсини и други.

Придобитото прегъване и стесняване на уретера се получават в резултат на травма, операция, възпаление на уретера или пиелокаликсната система, лъчетерапия на корема, притискане на пикочопроводите от неоплазми, състояние след бъбречна трансплантация и други.

Клиничната изява на прегъването и стриктура на уретера без хидронефроза обикновено протича безсимптомно.

В някои случаи протича с чести уринарни инфекции: парене и болка при уриниране, болка в кръста ирадиираща по хода на уретера, промяна в цвета и състава на урината.

За да се постави диагнозата прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза е необходимо да се направят редица изследвания.

В урината се установява албумин, завишени левкоцити и понякога еритроцити. Диференциалната кръвна картина сочи хроничен възпалителен процес- левкоцитоза с олевяване, ускорено СУЕ и други.

Най-важни за поставяне на диагнозата са образните изследвания.

Екскреторната урография представлява рентгенокотрнастно изследване, при което се въвежда венозно контрастно вещество. След филтрирането му през бъбреците то се екскретира в уретерите и това е моментът за направата на рентгенова снимка.

Изобразява се стеснение и прегъване на пикочопровода. Това изследване завършва с микционна цистография (пациента трябва да уринира), при което се прави нова рентгенова снимка. Така се проследява дали има везикоуретрален рефлукс (връщане на урина от пикочния мехур към уретерите).

Прави се и компютърно аксиална томография (КАТ), която представлява рентгеново изследване, изобразяващо нужната част от тялото на срезове. Така може да се види точно мястото и причината за стеснението на уретера.

Лечението при прегъване и стриктура на уретера цели осигуряването на безпроблемно оттичане на урината. Може да се постави уретерален стент, да се направи перкутанна нефростома или оперативно да се премахне стесненият участък.

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Прегъване и стриктура на уретера без хидронефроза МКБ N13.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия