Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде Сифилитичен бурсит (А52.7ї)

Сифилитичен бурсит (А52.7ї) МКБ M73.1

Сифилитичен бурсит (А52.7ї) МКБ M73.1 - изображение

Сифилитичен бурсит (А52.7ї) представлява заболяване, което се характеризира с възпаление на бурсите на различни стави. Бурситите са анатомични околоставни образувания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причината за възникване на сифилитичен бурсит (А52.7ї) е Treponema pallidum (бледата спирохета), която е много подвижна, показва значителна устойчивост във външните условия, но бързо загива при изсушаване и високи температури. Заболяването се предава по полов път, хематогенно или от майката на плода. Сифилитичен бурсит обикновено представлява състояние, което е характерно за късния сифилис.

Признаците и симптомите при сифилитичен бурсит (А52.7ї) се състоят в поява на болка и невъзможност за движение в засегнатата става, висока температура, едем и еритем в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Поставянето на диагнозата става въз основа на подробно снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са полезни за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на сифилитичен бурсит (А52.7ї) е консервативно и хирургично, в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Консервативното лечение се провежда с помощта на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия