Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде

Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде МКБ M73*

Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде МКБ M73* - изображение

Бурситът представлява възпаление на някоя от бурсите в човешкото тяло. При възпаление на бурсата повишеното налягане в нея (увеличеното количество течност) и загрубелите стени нарушават функцията и предизвикват болка при движение. Ако възпалителният процес в бурсата продължи дълго време, това може да доведе до отлагане на калциеви кристали в бурсата.

Бурситът може да бъде остър и хроничен. Острият бурсит започва бързо, оплакванията са силно изразени и се повлиява от приложеното лечение. Хроничният бурсит продължава дълго време, оплакванията са по-слабо изразени или се засилват на пристъпи.

Гонококов бурсит се среща при млади индивиди. Обикновено засяга повече от една бурса с внезапно начало. В една четвърт от случаите може да се засегне само една бурса.

Гонококция, гонорея или трипер е полово предавано заболяване, което се проявява с гнойно уретрално (при мъжете) и цервикално (при жените) течение, с остро, хронично или асимптоматично протичане. Инфекцията може да засегне и аноректалната област, фаринкса, а при децата конюнктивите и вулвата. Причинител на заболяването е Neisseria gonorrhoeae.Диагноза:

Задължително е доказването на гонококи от ексудата, отделящ се в мястото на инфекцията и серологично откриване на антитела. Прави се микроскопско и микробиологично доказване на причинителя.

Лечението се провежда съобразно клиничната картина, тежестта на протичане, възрастта, пола и поносимостта към съответните медикаменти. Прилага се едномоментно лечение с антибиотични медикаменти от групата на пеницилини или цефалоспорини и продължително лечение с антибиотици от групата на тетрациклините.

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО