Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Миозит Други миозити

Други миозити МКБ M60.8

Други миозити МКБ M60.8 - изображение

Други миозити са група заболявания, които се характеризират с възпаление на мускулите. Заболяванията могат да засегнат индивиди от всички възрасти и са с почти еднаква честота при млади и възрастни.

Причините за възникване на други миозити могат да бъдат инфекции, травми, прием на някои лекарства, прекомерна физическа активност и хронични заболявания. Някои миозити са идиопатични. Признаците и симптомите при това заболяване включват мускулна слабост, понякога болка в мускулите, обща умора и отпадналост, трудности при изкачване на стълби или при изправяне, затруднено преглъщане или дишане, обриви по гърдите, лицето или гърба, персистираща суха кашлица.

Диагнозата на други миозити се поставя чрез снемане на подробна анамнеза и извършване на щателен физикален преглед. В някои случаи са необходими изследвания за утоняване на диагнозата като кръвни изследвания, мускулна или кожна биопсия, ЕМГ, изследване за антитела, магнитен резонанс и други.

Проявите на други миозити варират в различна степен при различните пациенти, което в някои случаи прави изборът на лечение много трудно. Консервативното лечение на заболяването се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици, цитоститици, физиотерапия и други.

3.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други миозити МКБ M60.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия