Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Ентеробактериален спондилит (А01-А04ї)

Ентеробактериален спондилит (А01-А04ї) МКБ M49.2

Ентеробактериален спондилит (А01-А04ї) МКБ M49.2 - изображение

Ентеробактериалният спондилит е вторично заболяване, при което ентеробактериите попадат в костите и ставите от друго ентеробактериално огнище в организма. Първичното огнище при ентеробактериалния спондилит (A01-A04) може да бъде активно или латентно.

Клиничната картина се характеризира с общи и местни симптоми. Болният има субфебрилна температура, загуба на апетит, обща отпадналост, нарушен сън. Има увеличена СУЕ и левкоцитоза с лимфоцитоза.
Локалните признаци са болки в засегнатата област, подуване, деформация и затопляне на ставата. За намаляване на болката, болният застава в принудително положение. Стига се и до контрактура на ставитe с ограничаване на движенията. Могат да се установят студени абсцеси и фистули около засегнатата област. На рентгеновите снимки се открива остеопороза на костите и стеснение на ставната междина. При наличието на остит се откриват секвестри и узури на ставните повърхности.

Лечението на ентеробактериалния спондилит е комплексно – консервативно и оперативно. Най-добре се провежда в специализирани санаториуми. Прилагат се екстензии, гипсови превръзки, шини, корита и др. Носят се корсети, тутори и отбременяващи апарати. В комплексното консервативно лечение е голяма ролята на медикаментозното лечение с различни видове антибиотици.

3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия