Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други спондилопатии Спондилопатия, неуточнена

Спондилопатия, неуточнена МКБ M48.9

Спондилопатия, неуточнена МКБ M48.9 - изображение

На гръбначния стълб има обособени 23 междупрешленни диска, разположени между всички истински прешлени. Дискове няма само между първите два шийни прешлена. С напредването на възрастта еластичността на междупрешленните дискове намалява, получават се фиброзно дегенеративни промени.

Неуточнената спондилопатия представлява заболяване на гръбначния стълб, което най-често протича с болка и ограничена подвижност. Клиничните симптоми при тези заболявания се изразяват в болки в строго определен участък, съответстващ на огнището на увреждане. На това място се появява и оток.

Диагнозата на заболяването неуточнена спондилопатия се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография.

Лечението на спондилопатия, неуточнен, се извършва посредством нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди. В по-тежките случаи може да се прибегне и до оперативно лечение.

4.2, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилопатия, неуточнена МКБ M48.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия