Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Кифоза и лордоза

Кифоза и лордоза МКБ M40

Кифоза и лордоза МКБ M40 - изображение

В сагиталната равнина на кръбначния стълб има физиологични извивки. В шийните и поясните прешлени извивките са с изпъкналост напред - лордоза. В гръдната и сакралната област на прешлените извивките са с изпъкналост назад - кифоза.

Преминаването извън нормалните граници на изкривяването назад, което варира в индивидуални граници от 20 до 40 градуса, е свързано с картината на патологична кифоза.

Причините за получаването на патологична кифоза могат да бъдат вродени и придобити:

 • Вродена кифоза: Тя се дължи на вродени аномалии на прешлените. Различават се два вида вродена кифоза: локализирана и генерализирана.
  • Локализираната кифоза се среща най-често в тораколумбалния дял и се дължи на единични аномалии на прешлените - клиновидни прешлени, вертебрален блок, липса на прешлени и др.
  • Генерализирана е вродената кифоза, когато е засегнат целия гръбначен стълб. Характерно за двете форми е, че протичат без болки и не дават никакви смущения на децата.

Лечението е трудно и само оперативно.

 • Рахитична кифоза: Тази кифоза се явява в резултат на прекаран рахит. Съпътства се и с други рахитични изменения. Локализира се в тораколумбалния дял. Заболяването се характеризира с болки в гръбначния стълб. В седнало положение гръбначния стълб е равномерно изкривен назад. При обръщането на детето по корем и повдигане на краката, кифозата изчезва напълно. Наблюдават се и други симтоми на рахита.

Лечението е насочено към основното заболяване - рахита. То бива общоукрепващо, медикаментозно и ортопедично. Целта на ортопедичното лечение е да се поддържа в правилна позиция гръбначния стълб и крайниците. Необходимо е детето да лежи на твърдо легло. При по-тежки случаи децата носят гипсови или ортопедични корсети.

 • Сенилна кифоза: Среща се в напреднала и старческа възраст, по-често при жени. Изкривяването понякога е толкова голямо, че болните не могат да погледнат към слънцето и винаги лежат настрани. Сенилната кифоза се дължи обикновено на сенилна остеопороза на прешлените. Трябва да се прави диференциална диагноза с болестта на Бехтерев.

Лордоза (Lordosis) е изкривяването на гръбначния стълб с изпъкналост напред, надвишаващо нормалните граници или появата на тази деформация е в друг участък, където физиологично се намира такава кривина. Различават се два вида лордоза: пълна и частична.

 • Пълна лордоза: Тя се получава тогава, когато бъде обхванат целият гръбначен стълб и образува дъга, изпъкнала напред и хлътнала назад. Среща се рядко, обикновено при някое тежко неврологично заболяване, мускулна дистрофия и др. Лечението е насочено към основното заболяване. Ортопедичното лечение цели поддържането на гръбначния стълб с корсети, лумбостати и др. Прогнозата е неблагоприятна.   
 • Частична лордоза: Тя се проявява най-често в лумбалния сегмент на гръбначния стълб. В зависимост от причините, които я обуславят, се наблюдават следните видове:
  • рахитична - в резултат на прекаран рахит ;
  • симптоматична - в резултат на други заболявания (луксацио коксе конгенита билатералис, полиомиоелит и др.)

Диагнозата на лордозата не е лесна и трябва да се изключат всички заболявания, които биха могли да доведат до болки в кръста, за да не се провежда ненужно лечение.

Болните се поставят в покой на легло със свити тазобедрени и коленни стави и възглавница под колената.  По този начин се преодолява паравертебралната контрактура. Покоят продължава две седмици. След това се препоръчва да се направи гипсов корсет. Препоръчва се този корсет да се носи 1-2 месеца. Правят се новокаинови блокади в контрахираната паравертебрална мускулатура. Препоръчва се носене на лумбостати, колани, провеждане на ЛФК, физиотерапия, масаж и основно хигиенно-диететичен режим за намаляване на теглото.

3.3, 7 гласа

ВИДОВЕ Кифоза и лордоза МКБ M40

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия