Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Кифоза и лордоза Други лордози

Други лордози МКБ M40.4

Други лордози МКБ M40.4 - изображение

Лордозата представлява прекомерно извиване напред на поясния отдел на гръбначния стълб. Естественото състояние на гръбначния стълб е на двойна S-образна извивка, при което шийният и поясният отдел са леко издадени напред. Специфичните извивки на гръбначния стълб му придават способността да пружинира до известна степен, което предпазва вътрешните органи от сътресения. Когато поясната кривина е прекомерна, се говори за лордоза или лордозно изкривяване.

Най-честата причина за други лордози е заемането на неправилна поза в ранна детска възраст. При ранно идентифициране, състоянието е напълно обратимо и не оставя никакви трайни последици.

Поради естествената форма на гръбначния стълб, съществува разлика между дебелините на гръбначните прешлени от гръбната и от коремната им страна. В хода на пубертета тези разлики могат до доведат до изявена лордоза.

Причина за появата на лордоза могат да бъдат и отслабване на коремните мускули, прекалено къси гръбни мускули, големи натрупвания от коремни мазнини или бременност. Рахитът може също да доведе до лордоза.

Изкривяването в лумбалната област на гръбначния стълб води до изпъкване на корема и седалищните мускули напред и болка или дискомфорт при седене. Също така, при лежане върху твърда равна повърхност се забелязва наличието на широко пространство между равнината на опората и поясния отдел на гърба. Ако състоянието настъпи в детска въраст и при навеждане напред извивката се изправи или намалее чувствително, лордозата е нетрайна и не изисква активно лечение. Ако при навеждане кривината се запази непроменена, състоянието изисква медицинско внимание.

Диагнозата други лордози се поставя от ортопед. Снемането на анамнеза – най-вече от колко време са налице кривината и симптомите, предхожда физикалния преглед - навеждане напред, настрани, лягане върху твърда повърхност и измервания на гърба и извивките му. Ако прецени за необходимо, ортопедът назначава и рентгенови снимки на гръбначния стълб.

Мускулният дисбаланс се коригира чрез трениране и укрепване на коремните мускули, ако са отслабени, или стречинг на гръбните мускули.

Структурни изменения на гръбначните прешлени се наблюдават много по-рядко, отколкото при сколиозата и кифозата, поради което инвазивни методи се прилагат рядко. В някои случаи може да бъде наложително носенето на корсет.

2.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия