Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Други уточнени некротизиращи васкулопатии

Други уточнени некротизиращи васкулопатии МКБ M31.8

Други уточнени некротизиращи васкулопатии МКБ M31.8 - изображение

Други уточнени некротизиращи васкулопатии са група заболявания, които се характеризират с възпаление на съдовата стена. Към тази рубрика спада хипокомплементен васкулит.

Причината за възникване на хипокомплемен васкулит е настъпване на нарушения в класическия път за активация на комплементарната верига. Заболяването се изявява клинически уртикариални лезии по кожата, които хистологично имат характеристиките на васкулит.

Диагнозата на други уточнени некротизиращи васкулопатии се поставя въз основа на клиничната картина и лабораторните и хистологични изследвания. Диагностицирането на заболяването изисква участието на опитен специалист.

Лечението на други уточнени некротизиращи васкулопатии, подобно на други автимунни заболявания, се осъществява с кортикостероиди и имуносупресори.

2.5, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени некротизиращи васкулопатии МКБ M31.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки