Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Други гигантоклетъчни артериити

Други гигантоклетъчни артериити МКБ M31.6

Други гигантоклетъчни артериити МКБ M31.6 - изображение

Други гигантоклетъчни артериити засягат най-често клоновете на каротидната артерия. Причините за възникване на други гигантоклетъчни артериити са неизвестни. Наличието на температура, левкоцитоза и др. води до предположението за причинна връзка с инфекциозен агент. Допуска се участието на хуморални и клетъчномедиирани имунни механизми в патогенезата.

Клиничната картина на други гигантоклетъчни артериити обикновено започва постепенно. Първите симптоми включват повишена температура, лесно изморяване, отпадналост, загуба на тегло, както и поява на ревматична полимиалгия.

Главоболието започва в началото на заболяването и може да бъде водещ симптом. Болката е остра, локализирана в едната темпорална област. Тя нарушава съня на болните. Характерни са и очните нарушения, които се дължат на запушване на някоя от орбиталните или очни артерии. Друг симптом е болката при дъвчене. Тя се дължи на клаудикацио на дъвкателната мускулатура. Ревматичната полимиалгия се характеризира с болки и скованост в мускулите на раменния и тазовия пояс, на шията и др.

Диагнозата гигантоклетъчен артериит се подозира при лица над 50 години, които се оплакват от наскоро възникнало главоболие, преходна или внезапна загуба на зрението, миалгия и др. Най-голяма информативна стойност има биопсичното изследване на темпоралната артерия.

При лечението на други гигантоклетъчни артериити кортикостероидите са средство на избор при темпоралния артериит и ревматичната полимиалгия. Прилагат се и нестероидни противовъзпалителни препарати, с помощта на които се повлиява болката. В редки случаи се налага използването на имуносупресори.

4.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други гигантоклетъчни артериити МКБ M31.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други гигантоклетъчни артериити МКБ M31.6

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други гигантоклетъчни артериити МКБ M31.6

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки