Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Други остри изменения на кожата, причинени от ултравиолетова радиация Лекарствена фототоксична реакция

Лекарствена фототоксична реакция МКБ L56.0

Лекарствена фототоксична реакция МКБ L56.0 - изображение

Лекарствено-индуцираните фототоксични реакции възникват в резултат на комбинирано въздействие върху кожата на фотосенсибилизиращи лекарствени субстанции и слънчева светлина без участие на имунологични механизми.

Фототоксичната реакция се развива при първия контакт на кожата с фотосенсибилизиращите химични лекарствени вещества и последващото слънчево облъчване. Причина могат да бъдат както системни медикаменти, така и локално прилагани вещества.

Чести фоточувствителни медикаменти са:

  • антибиотици - тетрациклини, сулфонамиди, флуорохинолони
  • диуретици - фуроземид, буметанид
  • нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен, напроксен, кетопрофен
  • ретиноиди - ацитретин, изотретиноин
  • невролептици - фенотиазини, тиоксантени
  • други - дилтиазем, хинин, хинидин, хидроксихлороквин, еналаприл, дапсон

Лекарствената фототоксична реакция е резултат от прякото увреждане на тъканите, причинено от фотоактивирания агент. Много съединения имат потенциала да причинят фототоксичност. Повечето от тях имат най-малко една резонираща двойна връзка или ароматен пръстен, който може да абсорбира лъчистата енергия. Повечето съединения се активират от дължини на вълните в UVA спектъра, въпреки че някои съединения имат пикова абсорбция в UVB или видимия диапазон.

В повечето случаи фотоактивацията на съединение води до преминаване на електрони от стабилно основно състояние във възбудено, нестабилно състояние. Когато електроните във възбудено състояние се връщат към по-стабилна конфигурация, те прехвърлят своята енергия на кислорода, което води до образуването на реактивни кислородни междинни продукти. Реактивните кислородни междинни съединения, като например водороден прекис, увреждат клетъчните мембрани и ДНК. Активира се производство на провъзпалителни цитокини и метаболите на арахидоновата киселина. Резултатът е възпалителен отговор, който има клинична картина на прекомерна реакция на слънчево изгаряне.

Лекарствена фототоксична реакция възниква по-често, отколкото лекарствената фотоалергична реакция, и се причинява предимно от системни медикаменти.

Фототоксичните реакции засягат изложените на слънце области на тялото - лицето, шията, дорзалната повърхност на ръцете и предмишниците. Фототоксичният дерматит се развива още при първата среща с фотосенсибилизатора.

Острата фототоксичност често започва като реакция на прекомерно слънчево изгаряне с еритема и едем, която се появява в рамките на минути до часове след излагане на слънце.

Везикули и були могат да се развият при тежки реакции. Сърбеж и болка могат да придружават кожните промени, а понякога и обща симптоматика.

Лекарствената фототоксична реакция е ограничена до експонираната на слънце кожа. Лезиите често се излекуват с хиперпигментация, която изчезва в рамките на няколко седмици до няколко месеца.

Хронична фототоксичност също може да се появи като значително слънчево изгаряне. Често се развива лихенификация поради повтарящото се триене и надраскване върху светлочувствителната област.

Фото-онихолизаФото-онихолиза може да възникне при прием на много орални фотосенсибилизиращи лекарства и може да бъде единственият признак на фототоксичност при тъмнокожи индивиди.

 

 

 

 

Други по-редки кожни прояви на фототоксичността включват изменения на пигментацията. Синьо-сива пигментация е свързана с няколко агенти, включително амиодарон, хлорпромазин и някои трициклични антидепресанти.

Фоточувствителни лекарства също могат да причинят подобни на лихен планус ерупции в изложените на слънце области. Лекарства, които могат да предизвикат реакция от този тип, включват демеклоциклин, хидрохлоротиазид, еналаприл, хинин, хинидин, хлороквин и хидроксихлороквин.

Псевдопорфирия може да се появи след излагане на напроксен, налидиксинова киселина, тетрациклин, фуроземид, дапзон, амиодарон, буметанид и пиридоксин.

Диференциална диагноза се прави с лекарствена фотоалергична реакция, контактен дерматит, лекарствени ерупции, булозна епидермолиза, лихен планус, лупус еритематозус, слънчева уртикария.

Хистопатология на лекарствената фототоксична реакцияАнамнезата, клиничната картина и бързото обратно развитие на болестните промени след отстраняване на фотосенсибилизиращата субстанция и слънчевото облъчване улесняват диагнозата. Епикутанните тестове възпроизвеждат клиничните промени. Хистопатологията показва некротични кератиноцити. Установява се епидермална спонгиоза с дермален оток и смесен инфилтрат, състоящ се от лимфоцити, макрофаги, неутрофили. Синьо-сивата пигментация, свързана с някои фототоксични реакции, е резултат от повишено количество меланин в дермата или отлагането на лекарството или неговите метаболити в кожата.

Лечението и профилактиката на лекарствената фототоксична реакция включва идентификация и отстраняване на етиологичния агент и ограничаване на експозицията на слънце чрез слънцезащитни мерки, както и симптоматична терапия. Локално се прилагат охлаждащи компреси, кремове, локални кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, линименти. Системното лечение се състои от антихистамини, кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни средства.

3.4, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО