Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб

Токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб МКБ K71.7

Токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб МКБ K71.7 - изображение

Повечето чернодробни реакции към употребата на лекарства или други хепатотоксични вещества са от минимални до умерено тежки с последващо възстановяване, и не водят до значително фиброзообразуване. Всяко лекарство, което води до субмасивни хепатоцелуларни увреждания могат да бъдат последвани от фиброза, нодуларна регенерация и цироза.

Токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб причиняват следните медикаменти: валпроева киселина, амиодарон, аспирин, халотан, изониазид, метотраксат, метилдопа, витамин А, папаверин, билки и други медикаменти. Микровезикуларна стеатоза се наблюдава след лечение с глюкокортикоиди и метотраксат, а макровезикуларна стеатоза причиняват нестероидните противовъзпалителни средства, валпроевата киселина, антибиотици от групата на тетрациклините, аспиринът и др. Перисинусоидална фиброза предизвиква витамин А, азатиоприн, метотраксат и 6 – меркаптопурин.

Токсичното увреждане на черния дроб може да се изяви с целия спектър на чернодробната патология, въпреки че най-често (в 90 %) е острият хепатит. Европейският консенсус препоръчва морфологичната диагноза да се свежда до:
- Цироза;
- Хронично чернодробно заболяване;
- Хепатална некроза;
- Хепатит.

При засягане на хепатоцита (чернодробната клетка) възниква остър медикаментозен хепатит, холестаза, хроничен хепатит, цироза, стеатоза, фосфолипидоза, стеатохепатит, грануломатозен хепатит, хепатоцелуларен аденом, хепатоцелуларен карцином. Вследствие лезия на холангиоцита възниква остър и хроничен холангит, склерозираш холангит (билиарна исхемия поради артериоларна лезия - увреждане). При увреждането на ендотелните клетки възниква венооклузивна болест, синусоидална дилатация и пелиоза на черния дроб. При активирането на клетките на Ито (днес се наричат още чернодробни звездовидни клетки) се стига до перисинусоидална фиброза.
Всичките тези изяви като резултат от токсично увреждане на черния дроб могат да бъдат както самостоятелно заболяване или да се комбинират като фази или етап от развитието на чернодробно заболяване и да преминават от една в друга форма.

Клинична картина на токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб
В раните етапи от развитието на цирозата се включват следните симптоми:

  • Загуба на апетит;
  • Гадене;
  • Загуба на тегло;
  • Умора;
  • Слабост;
  • Изтощение.

При намалена чернодробна функция е намален синтезът на протеините, най-често е намален албуминът (хипоалбуминемия) в резултат на което се получават отоци по краката, и натрупване на течност в коремната кухина - асцит. Други протеини, които намаляват са и протеините необходими за съсирването на кръвта в резултат на което болните лесно получават насинявания.

В късните етапи на цирозата често срещана е жълтеницата и камъните на жлъчния мехур, поради недостатъчното постъпване на жлъчка в жлъчния мехур. При напреднала цироза черния дроб не може да изчиства ефективно токсините от кръвта, което води до енцефалопатия, психични нарушения, личностови разстройства и евентуално кома. Другият късен симптом или усложнение на цирозата са вариците на хранопровода и стомаха. Те са като резултат от блокирането на нормалното протичане на кръвта през черния дроб, поради високото портално налягане (портална хипертония).

Диагноза на токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб
Диагнозата остава трудна и днес. Медикаментозно чернодробно увреждане трябва да се подозира винаги, независимо че диагнозата може да е ясна.
Първи диагностичен критерий се отнася до хронологията и интервала между началото на приемания медикамент и токсично вещество и времето за изява на чернодробното увреждане. Най-често този интервал е между една седмица и три месеца, а при повторен прием – 1 до 15 дни. Интервал до една година е необичаен, но е възможен, докато над една година почти изключва връзка с медикаменти. Токсичното увреждане на черния дроб от амоксицилин/клавуронова киселина възниква 3 – 4 седмици след преустановяване на лечението.
Втори диагностичен критерий се основава на ефекта след изключването на медикамента. Клиничното подобрение настъпва след няколко дни, а аминотрансферазите намаляват с 50 % само след една седмица и се нормализират за няколко седмици.
Трети диагностичен критерий е много сигурен, но също така и много опасен, поради което почти не се прилага, освен ако болният вече сам не го е изпълнил. Той се отнася до повторно включване на медикамента, но трябва да се има предвид, че дори една съществена таблетка при повторен прием може да предизвика фулминантен (имуноалергичен) хепатит.

За диагнозата допринасят данните от тежката клинична картина, с която протича чернодробната цироза, за употреба на медикаменти и токсични вещества, прием на много медикаменти едновременно и възраст над 50 години. Установяването на парацетамол или витамин А в кръвта правят диагнозата твърде вероятна. За много вероятно хепатоцелуларно увреждане се приемат случаите с намаление в стойностите на АЛАТ с 50 % в рамките на 8 дни след спиране на медикамента, а за вероятно – при намаление с над 50 % за 30 дни.

Лечение на токсично увреждане на черния дроб с фиброза и цироза на черния дроб
Лечението на цироза са насочени към спиране или забавяне на прогресията на заболяването, свеждане до минимум увреждане на чернодробните клетки и намаляване на усложнения. Това означава спиране на медикамента или токсичното вещество с хепатотоксичен ефект. Останалото лечение е общоукрепващо и симптоматично. Храненето обикновено е парентерално с глюкозни разтвори, витамини, албумин, хепатопротектори. Прилагат се диуретици за асцита и отоците по краката, лаксативните средства са показани за абсорбиране на токсините и ускоряване изваждането им от червата, бета блокери се предписват за намаляване на порталната хипертония.

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия