Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит

Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит МКБ K71.4

Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит МКБ K71.4 - изображение

Хроничен лобуларен хепатит е една от морфологичните форми на хроничните хепатити.
Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит е заболяване, което се причинява от токсично въздействие на някои лекарства или други химични агенти, които причиняват нарушена функция на черния дроб.
При хроничен лобуларен хепатит възпалението е в порталното пространство, с петнисто паренхимно възпаление, но без некроза. Този хепатит обикновено не прогресира до цироза. Хистологично има лимфоцитна инфилтрация в порталните пространства, с разпространение към съседния паренхим.

Лекарства, които най-често се обсъждат като причинители на хроничен лобуларен хепатит са: метотрексат, оксифенитазин, метилдопа, нитрофурантоин. Други по-редки причинители са изониазид, дантролен, халотан аспирин и тикринафен. Продължително приемане на тези лекарства е предпоставка за развитието на хроничен хепатит.

Клинична картина на токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит
Много от пациентите са или асимптоматични или имат само незначителни оплаквания. Заболяването обикновено започва и протича бавно и протрахирано. Най-честите симптоми са:
- Умора,
- Неразположение,
- Лек дискомфорт в коремната област;
- Безапетитие.

Диагноза на токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит
Диагнозата се поставя като резултат от клинични, биохимични и хистологични изследвания. От анамнезата на болния се разбира за продължителен прием на лекарство с хепатотоксично действие. От лабораторните изследвания има леко повишаване на АЛАТ и АСАТ. При ехографското изследване се установява, че черния дроб е леко увеличен или в горно гранични размери.

Лечение на токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен лобуларен хепатит
Най-важното в лечението на токсичния хепатит е спирането на лекарството или друг токсичен агент довел до увреждане. Лечението се състои в прилагане на глюкозни разтвори, хепатопротктори, витамин и антиоксиданти.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия