Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит

Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит МКБ K71.3

Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит МКБ K71.3 - изображение

Токсичен хепатит е възпаление на черния дроб, като реакция спрямо определени вещества, на които е изложен. Токсичен хепатит може да бъде причинен от алкохол, химикали, лекарства и хранителни добавки. Токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит представлява дифузен възпалителен процес, при който възпалението е ограничено в порталните пространства на черния дроб. Най-чести причинители са някои лекарств като метилдопа, оксифенитазин, нитрофурантоин. Други по-редки причинители са изониазид,  халотан, дантролен, тикринафен и аспирин.
Хронично излагане на токсина предизвиква хроничния персистиращ хепатит и в повечето случаи се развива в рамките на няколко месеца редовна употреба на лекарството или друг химически токсин.
Характерно е запазената делчеста структура и лимфоцитна инфилтрация ограничена в порталните полета. Това е най-леката форма от токсичните хепатити, която най-често не дава клинична изява.

Клинична картина на токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит
Обикновено този вид хепатит протича леко и безсимптомно. Ако има клинична изява тя е с общи симптоми и неспецифична. Болните съобщават за отпадналост, умора, тежест в дясно подребрие, липса на апетит, главоболие.

Диагноза и лечение на токсично увреждане на черния дроб, протичащо като хроничен персистиращ хепатит
От направените лабораторни изследвания има повишаване на чернодробните трансаминази. От физикалното изследване и направената ехография се установява леко степенна хепатомегалия.

Спиране на лекарството или преустановяване на приема на друг хепатототоксичен химикал е основното мероприятие при лечение на хепатита. Прилагат се и укрепващи средства като хепатопротекторе, антиоксиданти, витамини, глюкозни разтвори и др.

3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия