Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Улцерозен колит Други улцерозни колити

Други улцерозни колити МКБ K51.8

Други улцерозни колити МКБ K51.8 - изображение

Улцерозният колит е възпалително заболяване на дебелото черво. Възпалителният процес се дължи на алергия най-често във връзка с някои храни.
Други улцерозни колити се изразяват в засягане на дебелото черво – слузно - гнойни и кървави диарии, които бързо изтощават болния и водят до опасни усложнения и смърт. Понякога заболяването протича под остро или хронично, при което дава кървене, може да се изяви с илеус (чревна непроходимост) и перфорация. Улцерозният колит може да бъде ограничен и дифузен. При дългогодишно съществуване на улцерозните колити на базата на хроничното възпаление може да се развие карцином. Заболяването се среща в средната възраст.

Клинична картина на други улцерозни колити
Клинично заболяването протича хронично и рецидивиращо. Острите форми са редки и могат да се развият изведнъж при хронично протичащи случаи. Най-важният симптом са слузно – гнойно - кървавите диарии и тенезмите (болезнени напъни за дефекация). Ограничените форми протичат понякога със запек. Освен това болните се оплакват от температура, левкоцитоза, анемия, отслабване до развитие на кахексия, амилоидоза (натрупване на амилоид), хипопротеинемия, чернодробни абсцеси и развитие на тромбоза. Острата фаза се характеризира с воднисти диарии и остра септична картина със смущения на водно-солевата обмяна.

Диагноза на други улцерозни колити
Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина. Тя се потвърждава от рентгеновото изследване и от ректоколоноскопията. В диференциално диагностично отношение трябва да се имат пред вид амебните, уремичните и туберкулозните колити. В някои случаи карциномът на правото черво също така може да даде подобни оплаквания.

Лечение на други улцерозни колити
Лечението е консервативно с антибиотици и кортикостероиди. Само в около 25 % от случаите се стига до оперативно лечение. Най-често се прави терминална илеостомия. При изолираните форми се прави резекция на засегнатата част. Прогнозата е лоша само при остро протичащите улцерозни колити.

3.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия