Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Болест на Crohn [регионарен ентерит] Други разновидности на болестта на Crohn

Други разновидности на болестта на Crohn МКБ K50.8

Други разновидности на болестта на Crohn МКБ K50.8 - изображение

Болестта на Crohn е разпространена в целия свят, особено в индустриалните страни. Боледуват еднакво често и мъже и жени. Отбелязват се расови различия. Боледуват значително по-често принадлежащите към европейската и бялата раса в сравнение с негрите. Засяга всички възрасти, но най-често се изявява между второто и четвъртото десетилетие. Търсенето на един, единствен фактор в етиологията на други разновидности на болестта на Crohn досега се смята за неуспешно. Обсъждат се различни етиологични фактори - вируси, бактерии, паразити и др.

Освен тънките черва от заболяването могат да бъдат засегнати всички органи от гастроинтестиналния тракт. Съобщени са случаи на едновременно засягане на тънките и дебелите черва и на хранопровода. Измененията са нетипични, поради което е много трудно да се докажат в тези случаи.

Най-честите симптоми на други разновидности на болестта на Crohn са диария в най-големия брой от случаите, коремна болка и загуба на тегло поради липса на апетит. По-рядко при болестта на Крон се наблюдава и кървене от ректума в случаите, в които се развива проктит.

Биопсията на лигавицата по време на езофагоскопия е повърхностна и с нея не могат да се установят дълбоките кръгло клетъчни инфилтрати. Когато измененията са само в хранопровода, още по-трудно е да се докаже, че се отнася за болестта на Crohn. Заболяването протича с образуване на стенози в хранопровода.

Диагнозата други разновидности на болестта на Crohn се поставя случайно при рентгенологично или ендоскопско изследване на гастро-интестинален тракт.

Лечението на болестта на Crohn на неусложнените случаи е консервативно - симптоматично и укрепващо. Кортикостероидното лечение е показано при разпространеност на процеса. Прилагането на имуносупресивни средства при част от болните дава добри резултати. Други разновидности на болестта на Crohn са засягане на стомаха и дуоденума, устната кухина и др.

3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия