Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Вентрална херния Вентрална херния с гангрена

Вентрална херния с гангрена МКБ K43.1

Вентрална херния с гангрена МКБ K43.1 - изображение

Вентралната херния е вид коремна херния, която се намира по средната линия на коремната стена.

Вентрална херния с гангрена или гангренозна вентрална херния е херния на средната линия, при която заклещените коремни органи не могат да се върнат в коремната кухина и биват притиснати от херниалния пръстен. Това притискан нарушава кръвоснабдяването и инервацията и води до некроза и гангрена на засегнатия орган.

Вентралните хернии се появяват на места, където коремната стена е отслабена и най-често на мястото на оперативна интервенция, при многораждали жени с астеничен хабитус, след премахване на големи коремни тумори или кисти. Вентралните хернии могат да се появят и у новородени и деца и при тях те са вродени.

При вентралните хернии заклещването е много рядко, поради това че дефектът на коремната стена е голям. Инкарцерациите настъпват при вентрални хернии с малък отвор. Вследствие на внезапно пристягане на заклещваните органи настъпва нарушение на циркулацията и инервацията на засегнатите части. Получават се признаци на странгулациона или обтурациона чревна непроходимост. Притискането на заклещените органи от херниалния пръстен е главният фактор за настъпването на вентрална херния с гангрена.

Клинична картина на вентрална херния с гангрена
Клиниката на вентралната херния след настъпването на заклещването се влошава внезапно. Коликообразната болка става силна и постоянна и се придружава от многократни и постоянни мъчителни повръщания. След настъпването на гангрената кожата над хернията променя цвета си в землисто сив. След включване на токсичния фактор се влошава и общото състояние на болния. Има задръжка на газове и фекалии.

Диагноза на вентрална херния с гангрена
Диагнозата не представя затруднение, тъй като още от огледа се вижда промяната на цвета на кожата над хернията.

Лечение на вентрална херния с гангрена
Лечението на гангренозна вентрална херния е оперативно - спешна операция. Резекция на некротичните части на засегнатия орган е живото спасяваща за пациента.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО