Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Феморална херния Двустранна феморална херния с гангрена

Двустранна феморална херния с гангрена МКБ K41.1

Двустранна феморална херния с гангрена МКБ K41.1 - изображение

Излизането на вътрешности покрити с париетален перитонеум, през двата феморални канала и заклещването на чревните гънки води до гангрена е двустранна феморална херния с гангрена.

Двустранните бедрени хернии са много по-редки от едностранните. Двустранните хернии най-често са вродени и значение имат конституционални фактори. Дегенеративни промени също имат значение за формиране на бедрена херния.

На практика бедрен канал не съществува, той се образува, когато е налице херния.
На практика не е налице и истинска бедрена херния, те са вариант на директната слабинна херния.

До двустранна феморална херния с гангрена се стига при несвоевременно лечение на заклещена бедрена херния. Заклещени бедрени хернии се получават, когато херниалния пръстен блокират кръвоснабдяването на част от червата. Нарушава се кръвоснабдяването на хернираната чревна бримка. При всяка инкарцерация се получават признаци на странгулационен илеус. При странгулационен илеус настъпват бързи и тежки морфологични изменения. Първо настъпва влошаване на венозното крвообръщение, а в последствие и на артериалното кръвоснабдяване. Некрозата на чревната стена настъпва по-бързо при нарушено венозно оттичане и запазено артериално кръвообращение в известна степен и още по-бързо, когато има тромбоза на съдовете в засегнатия участък.

Клинична картина на двустранна феморална херния с гангрена

  • Болката е първия симптом, появява се остро и внезапно;
  • Повръщането е втория по важност симптом. Повърнатите материи обикновено имат фекулентен характер и се говори за мизерере;
  • Винаги се съпровожда със задръжка на газове и изпражнения.

Диагноза на двустранна феморална херния с гангрена
Диагнозата обикновено не представя затруднение. Поставя се от още от анамнезата на болния за феморална двустранна херния, клиничната картина и огледа на болния, при който могат да се видят гангренозни чревни бримки.

Лечението на двустранна феморална херния с гангрена е изключително оперативно.

3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО