Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастройеюнална язва

Гастройеюнална язва МКБ K28

Гастройеюнална язва МКБ K28 - изображение

Това е най-честото усложнение при резекции на стомаха по Билрот II. Най-често се дължи на недостатъчен обем на резекцията или на непълна ваготомия при съчетание на резекционни с ваготомични методи. Локализира се на ръба на анастомозата или в началната част на йеюнума. Обикновено тези язви се откриват по повод на кървене, което е най-честото усложнение при този тип язви. Тези язви представляват значителен диагностичен и терапевтичен проблем.

Гастройеюнална язва включва:

  • Язва (пептична) или ерозия на анастомозата;
  • Язва (пептична) или ерозия гастроколонна;
  • Язва (пептична) или ерозия гастроинтестинална;
  • Язва (пептична) или ерозия гастройеюнална;
  • Язва (пептична) или ерозия йеюнална;
  • Язва (пептична) или ерозия маргинална;
  • Язва (пептична) или ерозия на стомата.

Причините на гастройеюналната язва
Етиологията е все още неизяснена докрай. Предполагат се следните причинители на язвена болест: инфекция с хеликобактер пилори, медикаменти - кортикостероиди, антибиотици, аспирин и др., неправилно, нередовно хранене, алкохол. Има известна фамилна обремененост заболяването.

Основният момент в патогенезата на язвената болест е отпадането на защитната бариера на стомашната лигавица и действие на агресивните фактори - солна киселина, т.е. дисбаланс между агресивните и защитните фактори на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Клинична картина на гастройеюнална язва
Симптомите на гастройеюнална язва могат да се появят в различен период от времето от месеци до няколко години след гастроентеростомата.
Основен симптом е коремната болка, локализирана в горна коремна половина. Други симптоми са: гадене, повръщане, киселини. Хеморагията може да се изяви под форма на хематемеза (повръщане на кръв) или мелена (черни изхождания). Понякога пациентите не обръщат внимание на изхожданията и търсят лекарска помощ само в случай на обща отпадналост, слабост или анемия.

Диагноза на гастройеюнална язва
Диагнозата се поставя от анамнезата гастройеюнална анастомоза и ендоскопско изследване, което може да се използва и за ендоскопско спиране на кървенето.

Лечението на гастройеюналната язва включва: спазване на режим без физическо и психическо натоварване, диета - без груби храни с богато съдържание на целулоза, медикаментозно лечение - медикаменти потискащи секрецията на солна киселина, както и антибактериално средства - антибиотици срещу хеликобактерната инфекция, витаминотерапия. При необходимост се прибягва до хирургично лечение. След лечение язвената болест рецидивира още първата година в 35% от случаите. Честотата на пълно оздравяването е 75% от случаите.

Профилактиката на язвената болест в детска възраст се свежда до създаване на правилни навици на хранене и хигиена, избягване на алкохол и цигари.

2.4, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки