Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други увреждания на централната нервна система Други уточнени увреждания на централната нервна система

Други уточнени увреждания на централната нервна система МКБ G96.8

Други уточнени увреждания на централната нервна система МКБ G96.8 - изображение

В рубриката други уточнени увреждания на централната нервна система е разгледано състоянието колоидна киста на централната нервна система.

Касае се за доброкачествена лезия, която се формира по време на ембрионалното развитие на централната нервна система. Колоидните кисти обикновено са разположени в третия мозъчен вентрикул и хороидния сплит. Съдържат плътно, подобно на гел вещество, наречено колоид. Кистите засягат мъжете и жените с приблизително еднаква честота.

Точната причина за възникване на кистата е неизвестна, но се предполага, че се формира в първите седмици от развитието на плода.

Симптомите зависят от размера и местоположението на кистата. Обикновено тя става симптоматична от трето до шесто десетилетие. Признаците и симптомите обикновено са свързани с повишено вътречерепно налягане, поради обструктивна хидроцефалия. Най-честите оплаквания са главоболие, промени в психичното състояние, гадене и повръщане, атаксия, зрителни смущения, емоционална лабилност, деперсонализация и повишена сънливост. Тъй като кистата се уголемява, тя периодично възпрепятства потока на гръбначномозъчната течност на нивото на отвора на Monro (жизненоважен свързващ път в рамките на камерните кухини на мозъка). В последствие обструкцията става пълна. Това е спешно състояние, изискващо незабавно хирургично лечение, тъй като бързо би могло да завърши със смърт. Колоидните кисти могат да причинят натиск върху съседни структури, което води до смущения в паметта, емоциите и личността.

Диагнозата на други уточнени увреждания на централната нервна система започва с пълна анамнеза и неврологично изследване. Най-голяма информативност имат образните изследвания - компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Кистите се появяват под формата на кръгли или овални маси в предната част на третия мозъчен вентрикул, на нивото на отвора на Monro. Освен това тези изследвания дават информация за наличие или отсъствие на хидроцефалия.

Колоидната киста е тежко заболяване, което може да доведе до внезапна смърт. Размерът и местоположението на кистата определят лечението, но обикновено то е хирургично. Когато кистата е симптоматична, изходът може да бъде фатален, ако не се лекува. Пълното отстраняване води до излекуване.

3.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени увреждания на централната нервна система МКБ G96.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО