Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Дистония Спастична крива шия

Спастична крива шия МКБ G24.3

Спастична крива шия МКБ G24.3 - изображение

Шийна дистония или спастична крива шия представлява болезнено неврологично състояние на променен мускулен тонус, причиняващо неволева принудителна позиция на врата. Заболяването представлява локална форма на дистония, водеща до постоянен спазъм на мускулни групи на шията.

Подробна информация за крива шия [torticollis] можете да прочетете тук:

Епидемиологията показва, че засегнати са по-често жени във възрастта – 40 – 50 години.

Етиологията на заболяването е неизвестна. При идиопатичната форма има определена наследственост. Изтъкват се фактори като дегенерация на базалните ганглии с дисбаланс на невротрансмитерите допамин, ацетилхолин и гама-аминомаслена киселина. Повишено е нивото на ацетилхолин, което води до свръхактивиране на мускулите. Предполага се наличието на пусков механизъм като травма или локална инфекция. При някои фамилни случаи е установена връзка с DYT7 локус на хромозома 18p и DYT13 локус на хромозомни 1p36. При вторичната форма, заболяването се асоциира с друго първично заболяване като прогресираща надядрена офталмоплегия, вродено състояние, травма и др.

Клиниката на спастична крива шия се характеризира с ограничени движения на главата и шията, принудително положение на главата и шията и наличие на болка. Симптомите обикновено се влошава от изправяне, ходене и стресови ситуации и отзвучават от почивка. Ежедневните дейности често са затруднени, поради хронично-рецидивиращия ход на заболяването. Спрямо позицията на главата и шията се различават:

  • ротационен колис – частична ротация, или усукване на главата по надлъжната ос, брадичката е допряна до рамото
  • латероколис – главата и ухото са допрени до рамото, повишен е тонуса на ипсилатералните шийни мускули
  • антероколис – флексия на шията, главата е наклонена напред, повишен е тонуса на предните шийни мускули
  • ретроколис – хиперекстензия на шията, главата е наклонена назад, повишен е тонуса в задната шийна група мускули

Диагнозата се поставя след изключване на други причини за заболяването. Необходим е преглед от невролог и ортопед, електромиографско изследване за разграничаване на миопатичните от невропатичните случаи, невроизобразяващи методики, като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, които могат да покажат промени в базалните ганглии.

Диференциална диагноза на състоянието се прави с родово-травматични увреждания, абсцес или флегмон на шията, спондилоза и други.

Лечението на спастична крива шия се провежда с антихолинергични медикаменти, мускулни ралаксанти, физиотерапия. Напоследък се практикува локално приложение на ботулинов токсин - медикаментът се инжектира локално в засегнатите мускули, като повлиява оплакванията, но не и причината за тях. Дозата е индивидуална за всеки пациент. Ефектът е временен, повторни апликации са необходими през интервали от 3 до 6 месеца. Хирургични интервенции се прилагат само в краен случай - миектомия, селективна денервация.

Прогнозата е сравнително добра. Състоянието не е животозастрашаващо, но води до влошаване качеството на живот. Налице са усложнения, като хронична болка, шийна спондилоза, ограничени ежедневни дейности.

3.0, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спастична крива шия МКБ G24.3

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО