Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Разстройства на обмяната на веществата Други разстройства във водно-електролитния и алкално-киселинния баланс Хиперволемия

Хиперволемия МКБ E87.7

Хиперволемия МКБ E87.7 - изображение

Хиперволемията е анормално повишение на общия обем на кръвта, в частност на кръвната плазма.

Една от най-честите причини за хиперволемия е застойната сърдечна недостатъчност. Тъй като сърцето се бори с повишения обем, кръвта се задържа във вените.

Бъбреците също се увреждат и не са способни да отделят излишното количество течности от тялото. Хората могат да развият хиперволемия и като резултат от приемането на определени медикаменти (химиотерапевтици). Кръвният обем може да се повиши от внасянето на интравенозни течности.

Други причини могат да бъдат: следкръвопреливна реакция, синдром на Кушинг, гломерулонефрит, хипералдостеронизъм, бъбречна и чернодробна недостатъчност, нефрит, нефропатия, нефротичен синдром, бременност, прееклампсия, следоперативни усложнения.

Клинична картина на състоянието е характерна.

Чест симптом е появата на едема (оток). Той се открива по ръцете и краката, които се подуват. Задръжката на течности в коремната кухина води до образуването на асцит.

Друго усложнение на хиперволемията е развитието на белодробен оток. Той създава затруднения в дишането (диспнея) и хронична кашлица. Повишеният кръвен обем води до повишени стойности на кръвното налягане, подути шийни вени и добре напълнен пулс.

Лабораторните изследвания установяват понижен хематокрит и други хематологични показатели. Отчита се повишение на телесното тегло.

Диагнозата се поставя въз основа на признаците и симптомите, анамнезата на болния и направените изследвания - коремна ехография, ЕКГ, албумин, холестерол, чернодробни ензими, изследване на урината.

Лечението на хиперволемията зависи от подлежащата причина за състоянието. Терапията включва ограничаване приема на натрий и течности, приемане на диуретици.          

2.9, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хиперволемия МКБ E87.7

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО