Други уточнени анемии, свързани с храненето МКБ D53.8
› Диагноза
› Лечение
Въведение
Терминът анемия произлиза от гръцки език и буквално означава малокръвие или "без кръв". Анемиите са група от заболявания, при които броят на еритроцитите (червените кръвни клетки) е намален и стойностите на хемоглобина са под референтните граници. В резултат на тези нарушения се затруднява кислородната доставка до клетките в организма.
В рубриката други уточнени анемии, свързани с храненето, се включват анемиите, възникващи поради недостатъчен прием на мед, цинк и молибден с храната.
Дефицит на мед
Към други уточнени анемии, свързани с храненето, се включват тези, настъпващи поради недостатъчен внос на мед, нарушения в усвояването или други фактори, увреждащи метаболизма му:
- биологични функции: мед е необходим за осъществяване на нормалната функция на много ензими, като цитохром С оксидаза-комплекс IV в електронтранспортната верига на митохондриите, церулоплазмин, мед/цинк супероксид дисмутаза, аминооксидази. Тези ензими катализират реакции при окислителното фосфорилиране, железен транспорт, неутрализиране на свободните радикали и синтезата на невротрансмитери. Медта участва в процеса на усвояване, съхраняване и метаболизма на желязо
- хранителни източници: при редовно хранене съдържанието на мед в храната е променливо и обикновено се доставят около 5 милиграма дневно, като от това количество се резорбират само 20 до 50 процента. Диетата на възрастните хора може да съдържа по-ниско съдържание на мед от препоръчителния дневен прием. Храните, които съдържат мед, са всички от зърнени култури, бобови растения, стриди, месо, чернен дроб, череши, тъмен шоколад, плодове, зеленолистни зеленчуци, ядки, птиче месо, сливи, както и соеви продукти като тофу
- причини за дефицит: дефицит на мед може да се прояви едновременно с дефицит на витамин В12 и други хранителни вещества. Най-честата причина за дефицит на мед е стомашно-чревна операция, като стомашен байпас, водещ до малабсорбция на мед
- хематологични нарушения: недостигът на мед може да предизвика хематологични нарушения, като миелодисплазия, анемия, левкопения (нисък брой бели кръвни клетки) и неутропения (нисък брой на неутрофилите, вид бели кръвни клетки, които често се означават като първата линия на защита на имунната система). Дефицитът на мед е известен като причина за развитие на миелодисплазия (кръвен профил, показател за възможно бъдещо развитие на левкемия)
Дефицит на цинк
Към други уточнени анемии, свързани с храненето, се включват тези, настъпващи поради недостатъчен внос на цинк:
- биологични функции: цинкът е от съществено значение за нормалния метаболизъм на желязо и предпазването от анемия. Цинкът участва в структурата на много ензими, играе съществена роля при репликацията на ДНК. В човешкия организъм цинкът е вторият по честота метал след желязото
- хранителни източници: цинк и желязо обикновено се срещат едновременно в хранителните продукти. Храни с високо съдържание на цинк и желязо включват стриди, говеждо, пуешко, пилешко месо, обогатените зърнени храни, бобовите растения, ядките, бадемите
- хематологични нарушения: при недоимъчно хранене не се приема достатъчно цинк и съдържанието му в организма се понижава, някои заболявания от различно естество могат да нарушат неговия метаболизъм и усвояване и също да провокират развитие на недостиг и дефицит. Възникналият дефицит води до развитието на редица увреждания, като анемията е едно от сериозните последствия
Дефицит на молибден
Към други уточнени анемии, свързани с храненето, се включват тези, настъпващи поради недостатъчен внос на молибден или нарушения в неговото усвояване:
- биологични функции: молибденът е компонент на три различни ензими, които участват в метаболизма на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК), желязо, както и при преобразуването на храната в енергия. Тези три ензими се сулфит оксидаза, ксантиноксидаза и алдехид оксидаза. Молибден е необходим за нормалната клетъчна функция и обмяната на азот, играе ролята на антиоксидант. Молибденът е част от ксантиноксидаза и алдехид оксидаза, ензими, които участват в синтезата на генетичен материал и протеини в организма. Ксантиноксидазата, също така, участва в окислението на пурини и пиримидини, както и в производство на пикочна киселина, важен отпаден продукт
- хранителни източници: особено богати на молибден хранителни източници са ядките и семената, бобовите култури (леща, фасул, черен боб), кафяв ориз, овес, ечемик, телешки черен дроб и други
- хематологични нарушения: дефицитът на молибден уврежда функцията на ензимите, което нарушава метаболитните процеси в тъканите с активно клетъчно делене, като хемопоетичната тъкан (тъканта от която произлизат кръвните клетки). Развива се анемия, резултат на недостатъчния прием на молибден
Характерни симптоми
Симптомите при анемия, свързана с храненето и дефицит на мед, цинк или молибден са идентични и наподобяват по клинично протичане желязодефицитната анемия. Симптомите при анемия са свързани с намаленото количество кислород, достигащо до клетките.
Сред най-характерните признаци се включват:
- хронична умора: чувство на постоянна умора, мускулна слабост, намалена издръжливост, намалена физическа активност, обща отпадналост
- когнитивен спад: ниска психическа активност (мозъчна мъгла), чувство на безпокойство, което се облекчава след дълбоко дишане, нарушения на съня (безсъние), намалена трудоспособност, нарушена концентрация, затруднения при запаметяване на факти и събития
- други прояви: учестен пулс, виене на свят при изправяне, повишена сърдечна честота при физически упражнения и забавено нормализиране на сърдечната дейност след физическо натоварване, главоболие, бледи кожа и лигавици, нарушения в менструалния цикъл при жени и други. Най-сериозният от тези симптоми е повишената сърдечна честота. Сърдечната честота се увеличава, за да увеличи притока на кръв към органите, така че до клетките да се доставя адекватно кислород
- усложнения: при персистиране на проявите е възможно развитие на различни сърдечно-съдови нарушения, включително сърдечна недостатъчност, както и различни неврологични нарушения
Диагноза
Диагностицирането на други уточнени анемии, свързани с храненето, дължащи се на дефицит на мед, цинк и молибден, създава сериозни затруднения, тъй като честотата им не е особено висока, а уточняването на етиологията често е затруднено. Налага се провеждането на комплексни изследвания с цел изключване на анемиите, възникнали по друг повод и различаване от по-често срещаните в практиката анемии, като желязодефицитна и мегалобластните анемии.
При разпита на пациентите се обръща особено внимание на особеностите в храненето, спазването на драстични диети, гладуване, но също и някои вредни навици (злоупотреба с алкохол, забранени субстанции), наличие на подлежащи заболявания, прием на лекарства и други.
Провеждат се лабораторни кръвни изследвания за уточняване на серумните нива на мед, цинк и молибден, пълна кръвна картина, морфология на еритроцити, ретикулоцити, хемоглобин.
Лечение
Лечението включва заместителна терапия с препарати съдържащи мед, цинк и молибден за овладяване на дефицита в комбинация с общи мерки за стабилизиране състоянието на пациента и корекция на анемичния синдром.
При тежки форми може да се наложи допълнителна медикаментозна терапия, преливане на кръв и други мерки.
Прогнозата е добра при ранно уточняване на състоянието и стартиране на подходящо лечение.
Профилактиката се състои в подобряване на хранителните навици, ежедневен прием на разнообразни и пълноценни храни. В редки случаи се налага допълнителен прием на добавки, съдържащи витамини, минерали и микроелементи.
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО
АНЕМОПРОТЕКТ тинктура 100 мл
Библиография
https://www.healthline.com/nutrition/copper-deficiency-symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637704/
https://ashpublications.org/blood/article/106/11/1681/118876/Copper-Deficiency-Anemia-Is-Not-Uncommon-in-a
https://en.wikipedia.org/wiki/Copper_deficiency
https://www.spring-nutrition.org/publications/series/understanding-anemia/causes-anemia/micronutrient-deficiencies/zinc
https://www.cureus.com/articles/16553-association-of-zinc-deficiency-with-iron-deficiency-anemia-and-its-symptoms-results-from-a-case-control-study
Коментари към Други уточнени анемии, свързани с храненето МКБ D53.8