Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Други бактериални зоонози, некласифицирани другаде Бактериални зоонози, неуточнени

Бактериални зоонози, неуточнени МКБ A28.9

Бактериални зоонози, неуточнени МКБ A28.9 - изображение

Бактериални зоонози, неуточнени са инфекциозни заболявания, които се предават от животни на хора и са общи за животните и човека. Известни са около 150 вида зоонози. Дивите животни служат като резервоар на много заболявания, общи за домашните и животни и хората.

Заплахата на бактериалните зоонози за човешкото здраве се разраства благодарение на нарастващото движение на хора и животни, както и човешкото присъствие в преди това неизвестни местообитания на дивата природа. Климатичните промени също могат да доведат до по-големи заплахи от зоонози.

Някои зоонози се предават директно от животни на хора, други са резултат на замърсяването на околната среда от животни, а трети се нуждаят от вектори като кърлежи или комари.

Повечето бактерии, които причиняват заболявания на дивите животни са патогенни и за хората.

Съществуват няколко пътища на проникване на инфекцията. Замърсяването на малки рани, ожулвания или кожни лезии води до инвазия на микроорганизми. Друг важен механизъм на проникване на инфекцията е замърсяването на лигавиците, предимно на устата с изпражнения или урина. Повечето от тези инфекции могат да се предотвратят чрез спазване на добра лична хигиена - щателно измиване на ръцете и грижа за нараняванията по кожата. Заразяване може да възникне също при пряк контакт с болни животни или при консумация на заразена храна или вода.

Всяка година милиони хора се разболяват от хранителни зоонози като салмонелоза и кампилобактериоза, които причиняват висока температура, диария, коремна болка, неразположение и гадене. Други бактериални зоонози са антракс, бруцелоза, инфекция от веротоксигенни Ешерихия коли, лептоспироза, чума, Ку-треска, шигелоза и туларемия.

Клиничното протичане зависи от вида на етиологичния причинител.

Зоонози все още представляват значителна заплаха за общественото здраве, но много от тях са пренебрегвани, т.е. те не са приоритет за системите на здравеопазване на национално и международно ниво. Те засягат стотици хиляди хора, особено в развиващите се страни, въпреки че повечето от тях могат да бъдат предотвратени.

Диагнозата на бактериални зоонози, неуточнени се поставя въз основа на клиничното протичане, епидемиологичната анамнеза и доказването на причинителя в кръв, урина, фекалии и др.

Лечението е с антибиотици, съобразно антибиограмата.

3.3, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бактериални зоонози, неуточнени МКБ A28.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО