Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Антракс Кожна форма на антракс

Кожна форма на антракс МКБ A22.0

Кожна форма на антракс МКБ A22.0 - изображение

Антраксът е зооантропоноза, засягаща главно тревопасните животни (овце, едър рогат добитък, коне, кози). У човека протича като локална (кожна) форма и много рядко като белодробна, стомашно-чревна или генерализирана (септична) форма със серозно-хеморагично-некротично възпаление и оток.

Причинител на антракс е антраксният бацил - Bacillus anthracis, Грам-положителен, спорообразуващ, факултативен анаероб.

Източник на инфекцията са болните животни, при които заболяването протича под генерализирана форма. Боледуват главно скотовъди, ветеринари, кожари и др.

Пътищата на проникване на инфекцията са:

  • контактен
  • алиментарен
  • въздушно-капков

Болният човек изключително рядко може да бъде източник на инфекцията.

Различават се няколко клинични форми на заболяването. Най-честа е кожната форма на антракс (синя пъпка, pustula maligna).

Инкубационният период от 1 до 20 дни, средно 2 до 7 дни.

Локализацията на кожните лезии в 90% от случаите е по откритите места на кожата - лицето, шията, ръцете. Местните промени първоначално се появяват като сърбяща папула, която постепенно се разширява. На 2-я до 4-я ден около нея могат да се появят дъщерни везикули. В някои случаи кожните лезии са изпълнени с хеморагично съдържимо. Около тях се сформира еритемен пръстен и значителен оток. Кожната лезия е с диаметър 1 до 3 см е и с правилна окръглена форма. Тя се характеризира с липса на чувствителност и съдържимото й не е гнойно.

Регионалните лимфни възли са уголемени и болезнени. Папулите обикновено се пукат и съдържимото изтича и сформира централна некроза с черен цвят или т.н. "синя пъпка". Отокът обхваща обширна територия около първичния афект.

При първична локализация в областта на лицето, шията или гърдите, най-често местните изменения са хеморагично-некротични були, придружени с болезнена регионална лимфонодуломегалия, обширен оток и изразени общи симптоми - висока температура с втрисане, септичен шок.

Най-тежките усложнения при кожната форма на антракс са:

  • злокачествена пустула - форма на инфекцията, при която във везикулата се задържа гнойна колекция, общото състояние е много тежко и изходът най-често е фатален
  • злокачествен карбункул - тежко, злокачествено усложнение на кожната форма на антракс, протича с тежко общо състояние и често фатален изход. Карбункулозната форма на антракс най-често се локализира по откритите части на тялото - горни устни, шия, клепачи

За потвърждаване на диагнозата се взема материал от ръба на пустулата за бактериоскопия, посявка от съдържимото на везикулите, карбункулите, едемната течност, серологична диагностика.

За лечение на кожна форма на антракс се прилага Пеницилин в продължение на 7 - 10 дни. При свръхчувствителност към Пеницилин, може да се приложи Тетрациклин или Еритромицин. Локално се правят стерилни превръзки с антисептична паста. След употреба материалите се изгарят.

Прогнозата на кожната форма на антракс е добра.

Профилактика се извършва чрез някои мероприятия:

  • борба с епизоотията - ваксинация
  • унищожаване на болните и съмнително болните животни, както и продуктите им
  • ветеринарен контрол
  • хигиена и контрол в предприятията за обработка на вълна, кожи, месо
3.5, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Кожна форма на антракс МКБ A22.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Кожна форма на антракс МКБ A22.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО