Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Амебиаза Амебен недизентериен колит

Амебен недизентериен колит МКБ A06.2

Амебен недизентериен колит МКБ A06.2 - изображение

Амебиазата е протозойно заболяване, което протича с кървава, слузна диария (амебна дизентерия) и с възможност за тъканни усложнения (извънчревна амебиаза). Амебиазата е космополитна антропонозна протозооза.

Причинява се от едноклетъчния паразит Entamoeba histolytica.

Човек се заразява като поглъща зряла четириядрена циста. Тя се ексцистира в просвета на червата и образува множество луменни трофозоити, които дълго време могат да се размножават, без да предизвикат заболяване. Това състояние на инвазия, без да е настъпило заболяване се означава като амебен недизентериен колит.

В дисталния отдел на дебелите черва луменните форми се инцистират, преминават от едноядрена до зряла четириядрена циста и се отделят с фекалиите във външната среда. Единствен източник на заразата е опаразитеният човек (болен или безсимптомен носител), който отделя чрез фекалиите си амебните цисти, като за едно денонощие един цистоносител може да отдели с фекалиите си над 300 милиона цисти. Пътищата на предаване на заразата са: хранителен, воден и контактно-битов. Роля могат да играят и механични преносители като мухи и хлебарки, в чиито черва E. histolytica се запазва 48 - 72 часа.

Патологичният процес при амебния недизентериен колит се развива в низходящо направление. Наблюдава се хиперемия на чревната лигавица, оток, образуване на малки ерозии, но няма възли или язви.

Тази форма на заболяването дава типичните клинични прояви на колит, но без болезнени тенезми, кървава диария или многократни дефекации. При по-продължително протичане на заболяването амебният недизентериен колит може да еволюира в амебна дизентерия.

Диагнозата се базира на клинични, епидемиологични и анамнестични данни, лабораторни и инструментални изследвания.

В диференциално диагностичен план трябва да се вземат предвид някои заболявания като:

  • шигелоза
  • салмонелоза
  • улцерохеморагичен колит
  • апендицит
  • дивертикулоза
  • карцином на колона
  • шистозомиаза
  • гиардиаза
  • балантидоза
  • ехинококоза

Лечението на амебен недезинтериен колит е главно патогенетично. Етиологичното лечение включва метронидазол, тетрациклини, дехидроеметин, фуразолидин и др. В повечето случаи е необходима терапия и срещу настъпилите усложнения.

Преболедувалите от амебиаза се диспансеризират за срок от 5 години с периодичен контрол и лабораторни изследвания. Цистоносителите също се лекуват и контролират.

3.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО