Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Sapindaceae Червен конски кестен

Червен конски кестен

Сем. Sapindaceae

Червен конски кестен - изображение

Червен конски кестен (Aesculus carnea, Red Horse Chestnut) представлява красиво цъфтящо дърво с лечебни качества, принадлежащо към семейство Сапиндови (Sapindaceae). Наричано е още „Цветето на автономията”. За него Едуард Бах казва следното: „За тези, на които им е трудно да не са загрижени за останалите хора. Често се притесняват не за себе си, а за близки хора и страдат дълбоко, че нещо лошо може да им се случи“.

Растението е свързано със загрижеността и обичта на човека към близките му. Тези индивиди проявяват прекалена загриженост и страх за съществуването на околните им, живеят със и се вживяват в техните проблеми.

Устройство на червен конски кестен

листа на червен конски кестен

 

 

Дървото достига до 25 метра височина. Развива плътна, гъста корона, която дава дебела сянка. Листната петура се състои от 5 до 7 листенца, с овална или продълговато-яйцевидна форма и назъбен листен ръб. Всяка листна част е до 15 см дълга.

 

 

 

 

цветове на червен конски кестен

 

 

 

Цъфти в атрактивни червени цветове, които са събрани в терминални, растящи съцветия на края на всеки клон. Дълги са от 8-12 до 20-30 см.  Центърът на всяко едно цветче е жълт. Цъфти в средата на пролетта. Красивите съцветия често биват посещавани от пчели и колибри.

 

 

 

 

плодове на червен конски кестен

 

 

Плодовете предстваляват бодливи капсули, с големина до 4 см в диаметър, които съдържат 2-3 ядки. Ядките са кафеви на цвят и отровни. Привлекателни са за катерици и някои видове бозайници, като често ги използват да замерят с тях движещи се мишени.

 

 

Разпространение на червен конски кестен

За пръв път видът е установен в Германия през 1812 година. Повече за неговият произход не се знае. Разглежда се като хибридно дърво. Това е много популярен декоративен дървесен вид в Европа.

Използваема част на червен конски кестен

Употреба намират цветята и ядките на вида.

Химичен състав на червен конски кестен

В семената на растението се откриват голямо количество сапонини, които ги правят токсични. Въпреки това се използват за храна от някои диви животни. Интересен е начинът, по който индианците са извличали токсините от ядките, за да ги направят годни за консумация. Първо са ги печали бавно, а след това са ги нарязвали на тънки филийки. Така приготвени ги слагали в платнени торбички и са ги оставяли да се мият в потоците в продължение на от 2 до 5 дни.

Лечебни свойства и приложение на червен конски кестен

Растението е едно от 38-те цветя, от които се приготвят цветните еликсири на Бах. Предписва се за прием от пациенти на които им е трудно да не се безпокоят за други хора. Клинично това състояние се демонстрира с прекомерен страх и безпокойство за другите.

Други състояния и заболявания, при които червеният конски кестен се използва:

 • спиране на кърменето;
 • тревожни мисли за другите;
 • проблеми със съня;
 • депресия;
 • студени крайници;
 • ниско кръвно;
 • сърдечни оплаквания;
 • неправилно хранене;
 • развод;
 • при хора изключително подвластни на своите пороци и желания;
 • зависимости;
 • булимия;
 • стягане в сърдечната област;
 • нервност;
 • сърдечна невроза и др.

Червеният конски кестен във флоралната декорация:

флорална декорация с червен конски кестен

 

По време на цъфтеж дървото е изключително красиво. Засажда се в паркове и градини като част от тяхната цветна декорация и с цел създаване на сенчести места за посетителите им. Не се предпочита засаждането му покрай улици и на тротоари, поради това че създава много отпадъчни материали - големи плодове и ядки, едри съцветия, клонки и голяма листна маса.

 

 

Други употреби на червения конски кестен:

ядки на червен конски кестенСапонините в семената се използват като заместител на сапуна. Те могат лесно да бъдат получени чрез накълцване на семето на малки парченца и добавянето му към гореща вода. Тази вода може да се използва за измиване на тялото, пране на дрехи и т.н. Основният й недостатък е миризмата на диви кестени.

Сапонините са много токсични за някои животни, като например рибите. Поради това са използвани от племена при риболов. Те са потапяли кестенови ядки в потоците, за да убият рибата в тях, съответно по-лесно да я уловят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаЛеченияПсихологияНовиниХранене при...ЛайфстайлИнтервютаЗаведенияИсторияРецептиХрани и ястияСнимкиСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиКлинични пътекиОрганизации