Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Sapindaceae Червен конски кестен

Червен конски кестен

Сем. Sapindaceae

Червен конски кестен - изображение

Червен конски кестен (Aesculus carnea, Red Horse Chestnut) представлява красиво цъфтящо дърво с лечебни качества, принадлежащо към семейство Сапиндови (Sapindaceae). Наричано е още „Цветето на автономията”. За него Едуард Бах казва следното: „За тези, на които им е трудно да не са загрижени за останалите хора. Често се притесняват не за себе си, а за близки хора и страдат дълбоко, че нещо лошо може да им се случи“.

Растението е свързано със загрижеността и обичта на човека към близките му. Тези индивиди проявяват прекалена загриженост и страх за съществуването на околните им, живеят със и се вживяват в техните проблеми.

Устройство на червен конски кестен:

листа на червен конски кестен

 

 

Дървото достига до 25 метра височина. Развива плътна, гъста корона, която дава дебела сянка. Листната петура се състои от 5 до 7 листенца, с овална или продълговато-яйцевидна форма и назъбен листен ръб. Всяка листна част е до 15 см дълга.

 

 

 

 

цветове на червен конски кестен

 

 

 

Цъфти в атрактивни червени цветове, които са събрани в терминални, растящи съцветия на края на всеки клон. Дълги са от 8-12 до 20-30 см.  Центърът на всяко едно цветче е жълт. Цъфти в средата на пролетта. Красивите съцветия често биват посещавани от пчели и колибри.

 

 

 

 

плодове на червен конски кестен

 

 

Плодовете предстваляват бодливи капсули, с големина до 4 см в диаметър, които съдържат 2-3 ядки. Ядките са кафеви на цвят и отровни. Привлекателни са за катерици и някои видове бозайници, като често ги използват да замерят с тях движещи се мишени.

 

 

Разпространение на червен конски кестен

За пръв път видът е установен в Германия през 1812 година. Повече за неговият произход не се знае. Разглежда се като хибридно дърво. Това е много популярен декоративен дървесен вид в Европа.

Използваема част на червен конски кестен

Употреба намират цветята и ядките на вида.

Химичен състав на червен конски кестен

В семената на растението се откриват голямо количество сапонини, които ги правят токсични. Въпреки това се използват за храна от някои диви животни. Интересен е начинът, по който индианците са извличали токсините от ядките, за да ги направят годни за консумация. Първо са ги печали бавно, а след това са ги нарязвали на тънки филийки. Така приготвени ги слагали в платнени торбички и са ги оставяли да се мият в потоците в продължение на от 2 до 5 дни.

Приложение на червен конски кестен

Растението е едно от 38-те цветя, от които се приготвят цветните еликсири на Бах. Предписва се за прием от пациенти на които им е трудно да не се безпокоят за други хора. Клинично това състояние се демонстрира с прекомерен страх и безпокойство за другите.

Други състояния и заболявания, при които червеният конски кестен се използва:

 • спиране на кърменето;
 • тревожни мисли за другите;
 • проблеми със съня;
 • депресия;
 • студени крайници;
 • ниско кръвно;
 • сърдечни оплаквания;
 • неправилно хранене;
 • развод;
 • при хора изключително подвластни на своите пороци и желания;
 • зависимости;
 • булимия;
 • стягане в сърдечната област;
 • нервност;
 • сърдечна невроза и др.

Червеният конски кестен във флоралната декорация:

флорална декорация с червен конски кестен

 

По време на цъфтеж дървото е изключително красиво. Засажда се в паркове и градини като част от тяхната цветна декорация и с цел създаване на сенчести места за посетителите им. Не се предпочита засаждането му покрай улици и на тротоари, поради това че създава много отпадъчни материали - големи плодове и ядки, едри съцветия, клонки и голяма листна маса.

 

 

Други употреби на червения конски кестен:

ядки на червен конски кестенСапонините в семената се използват като заместител на сапуна. Те могат лесно да бъдат получени чрез накълцване на семето на малки парченца и добавянето му към гореща вода. Тази вода може да се използва за измиване на тялото, пране на дрехи и т.н. Основният й недостатък е миризмата на диви кестени.

Сапонините са много токсични за някои животни, като например рибите. Поради това са използвани от племена при риболов. Те са потапяли кестенови ядки в потоците, за да убият рибата в тях, съответно по-лесно да я уловят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаАлтернативна медицинаЛюбопитноСпециалистиЛеченияНовиниХранене при...ПсихологияЛайфстайлИнтервютаЗаведенияХрани и ястияРецептиСнимкиСпортСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътеки