Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Urticaceae (Копривови) Рамия, Китайска трева, Рея, Рами

Рамия, Китайска трева, Рея, Рами

Сем. Urticaceae (Копривови)

Рамия, Китайска трева, Рея, Рами - изображение

Рамия: Многогодишно тревисто растение, достигащо височина около 2 метра. Листата са със сърцевидна форма. Различават се два вида Рамия - сива и зелена. Сива е тази, чийто листа отдолу са бели, с власинки - това придава сребрист външен вид.
Рамията често се бърка с лена. Можем да кажем, че рамията е негов двойник. Първите дрехи произведени от рамия датират от 5000 – 3000 преди Христа в Египет. Дългите, фини нишки на рамията са едни от най-здравите естествени влакна, от три до пет пъти по-здрави от памука, а когато се намокрят стават още по-здрави. Цветът им е естествено бял и лъскав с почти копринен вид и са необикновено устойчиви на бактерии и плесен.
Тази елегантна, хубава, гладка, издръжлива и фина тъкан има и абсорбиращи качества, което я прави много удобна за носене особено през горещите летни дни.
Рамията е по-лъскава от лена и се мачка по-трудно. Смесването на рамия с памук намалява мачкането на дрехите и придава допълнителен блясък, здравина и цвят.

Растението е извсетно още с имената: Китайска трева, Рея, Рами.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: За родина се смята Източна Азия.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ: Естествени влакна

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината и козметиката;
  • в текстилната промишленост;
4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаТестовеВидеоЛюбопитноСнимкиНормативни актовеНовиниИсторияПроизводители